Sub deviza „Erasmus: de un sfert de secol, schimba vieti si deschide noi orizonturi„, manifestarile dedicate aniversarii de argint vor fi lansate de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. Mobilitatea in cadrul Erasmus reprezinta un element central al strategiei Comisiei de combatere a somajului in randul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltarii competentelor – un aspect care va fi discutat de sefii de state si de guverne in cadrul Consiliului European informal.
Programul Erasmus: de un sfert de secol, schimba vieti si deschide noi orizonturi
„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student in parte, ci si pentru economia europeana in ansamblu. Prin sprijinul sau pentru competente si pentru un sistem de invatamant superior modern, cu legaturi mai stranse intre lumea academica si angajatori, Erasmus ne ajuta sa combatem neconcordanta de competente. De asemenea, programul le ofera tinerilor increderea si capacitatea de a lucra in alte tari, unde s-ar putea gasi locurile de munca potrivite pentru ei, in loc sa fie prinsi in capcana unei neconformitati geografice,” a declarat presedintele Barroso.
Comisarul Vassiliou a adaugat: „Erasmus este una dintre marile povesti de succes ale Uniunii Europene: este programul nostru cel mai cunoscut si mai popular. Schimburile Erasmus permit studentilor sa isi imbunatateasca cunostintele de limbi straine si sa dezvolte competente, precum capacitatea de adaptare, care le imbunatatesc perspectivele de ocupare a unui loc de munca. De asemenea, programul ofera ocazia profesorilor si altor categorii de personal de a vedea in ce fel functioneaza invatamantul superior in alte tari si de a se intoarce acasa cu cele mai bune idei. Cererea de locuri in cadrul programului depaseste cu mult resursele disponibile in multe tari – unul din motivele pentru care intentionam sa extindem posibilitatile de studiu si formare in strainatate in noul nostru program pentru educatie, formare si tineret denumit Erasmus pentru toti.”
In anul universitar 2011/2012, peste 250.000 de studenti vor beneficia de pe urma programului Erasmus. Cele mai populare destinatii pentru studenti sunt preconizate a fi Spania, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia, in timp ce tarile care trimit cei mai multi studenti in strainatate se estimeaza a fi Spania, Franta, Germania, Italia si Polonia. UE a alocat aproximativ 3 miliarde de euro pentru Erasmus in perioada 2007-2013.
Erasmus pentru toti va regrupa toate programele UE si internationale actuale din domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului, inlocuind cele sapte programe existente[1] cu unul singur. Acest lucru va spori eficienta, va facilita solicitarea granturilor si va reduce duplicarea si fragmentarea. in cadrul noului program, obiectivul este ca pana la 5 milioane de oameni, aproape dublu fata de prezent, sa aiba sansa de a studia, de a se forma sau de a preda in strainatate. Propunerea Comisiei este dezbatuta in prezent de catre statele membre si Parlamentul European, care au pitere de decizie asupra viitorului buget.
[1]Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Tineretul in actiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare bilaterala cu tari industrializate.
Evenimente care marcheaza aniversarea
Manifestarile cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a programului Erasmus vor fi lansate la Bruxelles printr-o conferinta care va evalua impactul programului si va dezbate viitorul acestuia. Danemarca, detinatoarea presedintiei UE in prima jumatate a anului 2012, va organiza, impreuna cu Comisia Europeana, si o conferinta de discutare pe mai departe a programului, la 9 mai, la Copenhaga. Aniversarea va fi sarbatorita si in cadrul unor evenimente organizate in statele membre.
„Ambasadori Erasmus” din cele 33 de tari care participa in program vor fi prezenti la multe dintre aceste evenimente. Ambasadorii, un student si un membru al personalului didactic, au fost alesi sa reprezinte fiecare tara, pe baza impactului pe care Erasmus l-a avut asupra vietii lor profesionale si private; rolul lor este de a incuraja ?i pe alti studenti si membri ai personalului didactic sa profite de oportunitatile pe care acesta le ofera programul de a schimba vieti si a deschide noi orizonturi. in cadrul conferintei din mai, de la Copenhaga, ei vor prezenta „Manifestul Erasmus”, care va expune viziunea lor cu privire la dezvoltarea viitoare a acestui program.
Context
Programul Erasmus s-a lansat in 1987 prin participarea a 3.244 de studenti tineri si aventurosi la experiente de studiu intr-una dintre cele 11 tari care erau initial in program. in prezent, la program participa 33 de tari – cele 27 de state membre ale UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia.
In ultimii 25 de ani, programul a inregistrat o crestere constanta, atat in ceea ce priveste numarul de studenti, cat si in ceea ce priveste calitatea si diversitatea activitatilor propuse. Profesorii si alte categorii de personal, precum responsabilii pentru relatii internationale din cadrul universitatilor, care reprezinta adesea primul punct de contact pentru potentialii studenti Erasmus, pot beneficia de sprijinul UE pentru a preda sau pentru a fi formati in strainatate – aproape 40.000 au facut aceasta in anul academic 2010/2011.
Stagiile efectuate in companii din strainatate au fost sprijinite prin Erasmus incepand din 2007 si sunt tot mai populare. Pana in prezent, s-au acordat deja granturi in acest scop pentru aproximativ 150.000 de studenti. In anul academic 2009/2010, 35.000 de studenti (unul din sase pe total) au ales un stagiu, ceea ce a reprezentat o crestere cu 17% fata de anul precedent.