Guvernul a decis modificarea cadrului institutional al instrumentelor structurale

Guvernul a decis astazi, intr-o sedinta extraordinara dedicata cresterii capacitatii institutionale de absorbtie a fondurilor comunitare, modificarea cadrului institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea instrumentelor structurale.

„Am decis modificarea cadrului institutional ca urmare a recomandarilor misiunilor de monitorizare ale Comisiei Europene. Este o decizie necesara in vederea descentralizarii managementului fondurilor de coeziune”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Executivul a modificat, in acest sens, HG nr. 497/2004 privind cadrul institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea instrumentelor structurale.

Potrivit noilor reglementari, Ministerul Administratiei si Internelor va gestiona si implementa asistenta financiara alocata Programului operational de dezvoltare administrativa. Elaborarea si implementarea unui program operational dedicat in exclusivitate dezvoltarii capacitatii institutionale si administrative a Romaniei sunt necesare pentru asigurarea unui management eficient al administrarii si absorbtiei fondurilor europene.

Actul prevede si descentralizarea managementului Fondului de Coeziune, ca urmare a noilor reglementari comunitare privind politica de gestiune. Rolul de gestionare a Fondului de Coeziune, detinut de Ministerul Finantelor Publice, e preluat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, ca autoritati de management al programelor operationale sectoriale pentru infrastructura de transport, respectiv infrastructura de mediu.

O alta modificare vizeaza desemnarea Ministerului Finantelor Publice ca institutie responsabila pentru controlul ex-ante in domeniul achizitiilor publice pentru instrumentele structurale, la nivel central si local, conform prevederilor legale, a afirmat ministrul Finantelor Publice. Curtea de Conturi va realiza controlul ex-post, adica controlul utilizarii banilor, iar sistemul de remedii – adica monitorizarea sesizarilor va fi realizata de o institutie independenta, a mai precizat el. „Institutiile europene au solicitat separarea acestor controale, pentru a nu exista imixtiuni intre activitatea organismele statului”, a declarat ministrul Finantelor.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului – Autoritatea Nationala pentru Turism a fost identificat ca organism intermediar pentru programul operational sectorial pentru cresterea competivitatii economice.

Fondurile care sprijina organizarea agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului urmeaza a fi acordate in baza politicilor agricole comune si politicii comune de pescuit ale Uniunii Europene. Conform noului acquis comunitar, precum si legislatiei interne in domeniu, in vigoare din 2005, Fondul european pentru orientare si garantare in agricultura – sectiunea „Orientare” si Instrumentul financiar de orientare piscicola nu mai sunt considerate Fonduri structurale.

Programele operationale sunt documente aprobate de Comisia Europeana pentru implementarea acelor prioritati sectoriale si/sau regionale din Planul national de dezvoltare care sunt aprobate prin documentul-cadrul de sprijin comunitar.

Sursa: , Guvernul Romaniei – Biroul de presa, 30 ianuarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top