Imbunatatirea accesului la fondurile SAPARD

In cadrul unei reuniuni organizate de Secretariatul General al Guvernului, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene a avansat propunerea ca o parte din dobinda aferenta creditelor bancare acordate beneficiarilor programului SAPARD sa fie subventionata din fondurile bugetare care vor fi alocate pentru investitii publice in agricultura.

In plus, reprezentatilor sectorului bancar li s-a propus sa accepte ca imprumuturile acordate reprezentantilor comunitatilor locale pentru aplicarea proiectelor din cadrul programului SAPARD sa fie garantate cu bunuri aflate in patrimoniul privat al localitatilor si al judetului, precum si cu veniturile proprii ale bugetelor locale.

Pana in prezent, conform procedurilor specifice SAPARD, beneficiarii proiectelor sunt obligati sa asigure din surse proprii circa 50% din valoarea proiectului. Fondurile necesare, suplimentar celor alocate de la buget, sunt obtinute in general printr-un credit bancar.

S-a constata insa ca foarte multi beneficiari intimpina dificultati in contractarea creditelor bancare, chiar si dupa semnarea contractului de finantare, ceea ce determina rezilierea contractelor sau aplicarea lor cu intirziere.

Motivele invocate de reprezentantii sectorului bancar sint lipsa de bonitate a solicitantului si gradul scazut de profitabilitate al proiectelor. Beneficiarii programului, pe de alta parte, reclama nivelul ridicat al dobinzilor bancare si perioada scurta de creditare sau de gratie stabilita pentru imprumuturi.

Drept solutii pentru rezolvarea acestor probleme a fost propusa acordarea imprumuturilor bancilor comerciale catre beneficiarii proiectelor SAPARD cu o perioada de gratie echivalenta cu cea a realizarii investitiei.

In plus, s-a solicitat ca Agentia Sapard sa transmita mai rapid fondurile disponibile catre beneficiari, sa urgenteze decontarea studiilor de fezabilitate pentru toate proiectele declarate eligibile si sa transfere sumele neutilizate in perioada 2000 – 2002 de la programul de imbunatatire a produselor agricole la cel privind dezvoltarea infrastructurii rurale.

Pana la inceputul lunii august 2003, in cadrul programului SAPARD au fost semnate contractele de finantare pentru 44 proiecte pentru imbunatatirea produselor agricole si piscicole, in valoare de 44,7 milioane EUR si 438 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, in valoare de 350 milioane EUR.

Agentia SAPARD a respins peste 100 de proiecte propuse pentru finantare.

Sursa: TVR 1 – 8 august 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top