O problema majora a implementarii programelor operationale europene in Romania o constituie diferenta mare dintre platile interne catre beneficiari si rambursarile facute de Comisia Europeana in baza facturilor transmise de beneficiari, acestea din urma reflectand „rata reala” a absorbtiei fondurilor europene, dupa cum a declarat ministrul Orban.
Platile interne reprezinta fondurile efectiv transferate beneficiarilor si includ prefinantari si rambursari din fonduri comunitare si de la bugetul de stat. In schimb, absorbtia efectiva se refera doar la sumele pe care Comisia Europeana le plateste definitiv beneficiarilor de proiecte europene din Romania, in baza facturilor trimise de acestia.
La toate cele sapte programe operationale pe fonduri structurale si de coeziune impreuna, Romania are o rata reala de absorbtie de 3,69%, adica 715,51 milioane de euro, iar platile interne catre beneficiari au ajuns la 14,13%, adica circa 2,9 miliarde de euro in termeni nominali, dintr-un total de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei prin fonduri structurale si de coeziune. La Programul Operational Sectorial (POS) POS Mediu, rata reala de absorbtie este de 1,89%, iar platile interne ajung la 11,09%.
O proportie mai echilibrata este la POS Transport, unde rata reala de absorbtie este de 2,49%, iar nivelul platilor interne este de 3,16%. Cel mai dezechilibrat raport este la POS Dezvoltarea Resurselor Umane de la Ministerul Muncii, unde rata reala de absorbtie este de 2,96%, iar platile interne ajung la 22,72%. La POS Cresterea Competitivitatii Economice gestionat de Autoritatea de Management din Ministerul Economiei, rata reala de absorbtie a fondurilor structurale este de 4,6%, iar platile interne ajung la 14,06%.
La Programul Operational (PO) Dezvoltarea Capacitatii Administrative de la Ministerul Administratiei si Internelor, rata reala de absorbtie este de 4,73%, iar platile interne catre beneficiari sunt de 8,64%. De asemenea, la PO Asistenta Tehnica, rambursarile de la Comisia Europeana sunt de 6,85%, iar platile interne catre beneficiari ating o rata de 11,27%. Acest program operational este gestionat de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, care s-a aflat initial in subordinea Ministerului Finantelor, apoi a trecut in coordonarea primului-ministru, iar in prezent este la Ministerul Afacerilor Europene.
Cea mai ridicata rata de absorbtie o are Programul Operational Regional (POR) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. POR are o rata reala de absorbtie de 7,37% si un nivel al platilor interne catre beneficiari de 23,71%.