Ghidurile pentru agricultura apar in octombrie

S-a deschis prima intalnirea de lucru a specialistilor din agricultura cu primarii din localitaile sibiene, avand ca tema Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR). Dezbaterea s-a axat pe prezentarea prevederilor masurilor 1.2.1., 1.2.3., 3.2.2. ale Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Potrivit Reglementarii Consiliului Europei nr. 1290/2005 privind finantarea politicii agricole comune s-au creat doua fonduri europene pentru agricultura, numite FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) pentru finantarea programelor de dezvoltare rurala si FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) pentru finantarea masurilor de marketing.

Romania va primi fonduri europene de peste opt miliarde de euro in 2007 – 2013 pentru cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatirea calitatii mediului si imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural. Modul in care aceste fonduri vor finanta concret investitiile este dat de catre Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, document aflat in stadiul de elaborare la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Din acesti bani, pentru 2007 sunt alocate 750 de milioane de euro, care trebuie cheltuite pana in 2009.

Documentul pe baza caruia va putea fi accesat Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), instrumentul de finantare creat de Uniunea Europeana pentru a sprijini tarile membre in implementarea Politicii Agricole Comune, este in curs de aprobare. Vor fi sustinute costurile generale legate de intocmirea proiectului precum cheltuielile cu arhitectii si inginerii, consultanta, studii de fezabilitate, achizitia de patente si licente, in limita a 10% din valoarea totala eligibila a proiectului iar pentru proiectele care nu prevad constructii, in limita a 5%. Termenul estimat de aparitie a ghidurilor este luna octombrie.

Au fost de asemenea indicare resurse de informare (de ex. liste orientative de firme de consultanta ce se afla in bazele de date ca avand cel putin un proiect Sapard intocmit etc) necesare derularii cu succes a proiectelor.

Dintre masurile prezentate, un interes deosebit din partea celor prezenti a fost acordat masurilor 1.2.1. privind modernizarea exploatatiilor agricole, 1.2.3. privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, 3.2.2. renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.

Sursa: Prefectura judetului Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top