Banda larga peste munti

 

Context

Macedonia de Vest (populatie: 300 000) ocupa o pozitie geografica izolata in partea de nord-vest a Greciei, la granita cu Albania si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Se intinde pe o arie de 9 451 kmp, cu 82% a teritoriului acoperit de munti si zone semi-muntoase.

Regiunea are importante resurse naturale, cum ar fi energie, minerale, minereu (carbune brun), paduri (acopera 50% din totalul zonei), pasuni si cateva lacuri mai mari. Kozani (populatie: 35 000) este capitala regiunii si, de asemenea, este si numele prefecturii.

Dezvoltarea infrastructurii este un punct cheie in a permite companiilor existente sa creasca si sa incurajeze relocarea unora noi in aceasta regiune. Un handicap mare pentru regiune este lipsa infrastructurii adecvate care sa faca legatura intre centrele sale productive si celelalte centre productive din Grecia si UE.

In termeni de infrastructura de banda larga, imaginea generala a fost pana acum, mai degraba dezamagitoare.

Ca un rezultat, municipalitatile, cetatenii si antreprenorii din cadrul regiunii au experimentat toti impactul negativ a lacunei din cadrul digitalizarii si benzii largi, comparata cu regiunile asemanatoare, nationale sau europene.

Intersectarea cu cererea de acces pe banda larga, prin conectarea si celor mai izolati cetateni din regiune, a fost o optiune de avangarda pentru dezvoltare.

Una dintre cele mai mari regiuni wireless din Europa

Cu un buget de doar 355 000 euro (75% de la ERDF, 25% din fonduri nationale), Asociatia de Guvernare Locala (LGA) din Kozani a instalat reteaua „Bridge Me”, o retea larga de wireless, in 2006.

Proiectul avea ca obiective:
– furnizarea de acces larg la zone izolate;
– sprijinirea municipalitatii in furnizarea de servicii de banda larga;
– furnizarea de servicii publice catre cetatenii din zonele rurale;
– furnizarea de tehnologie avansata pentru prevenirea incendiilor din paduri;
– sprijinirea proiectelor bazate pe IP;
– dezvoltarea proiectelor de e-learning si e-health in cooperare cu actionarii locali;
– stimularea inovatiei si crearea oportunitatilor pentru noi locuri de munca;
– cresterea antreprenoriatului prin permiterea aparitiei de noi firme bazate pe tehnologie wireless;
– familiarizarea oamenilor din mediul rural cu Thnologia de Informare si Comunicare (ICT);
– dezvoltarea unei retele de telefon IP in cadrul institutiilor publice.

Reteaua „Bridge Me” reprezinta una din cele mai mari retele wireless din Europa. Bazata pe tehnologii Wi-Fi si Wi-Max, acopera legaturi wireless lungi de 472 km intr-o zona de 3 515 kmp, in special rurala si montana. Reteaua are 72 de conexiuni wireless cu o viteza maxima de 108 Mbps, la o distanta de pana la 2 kilometri.

Legaturile transfera cu succes Vocea peste IP/video si date in zone cu altitudini inalte, indiferent de conditiile meteo (zapana, ploaie, ceata, vand), unde temperaturile pot scadea sub -28 grade C.

Reteaua „Bridge Me” permite conectarea din orice loc si oricand in regiunea Kozani, unde serviciile sunt oferite. Sistemul de management al retelei include functii inovative, cum ar fi utilizarea straturilor integrate de 2-3 routere pentru trimiterea informatiilor si a fost demonstrata ca fiind rapida si puternica.

Rezultate

Reteaua „Bridge me” conecteaza cu succes toate municipalitatile din regiunea Kozani precum si cele 200 de institutii de guvernament local. A condus la introducerea unei game noi si imbunatatite de servicii e-guvernare, e-democratie si e-business.

Astfel, proiectul a contribuit la obiectivele strategiei regionale, care include: imbunatatirea efectivitatii sectorului public; echilibrarea si sustinerea dezvoltarii teritoriale; imbunatatirea antreprenoriatuluil imbunatatirea accesului cetatenilor la ICT; dezvoltarea resurselor umane si inovatia.

Reteaua „Bridge Me” a furnizat noi oportunitati de competitie pentru IMM-urile locale: relationarea cu alte firma a fost oferita pentru a-si intari pozitia pe piata.

Sectorul serviciilor publice este o zona unde reteaua „Bridge Me” ofera posibilitati limitate. Pe de alta parte, autoritatile locale pot furniza o paleta de informatii asupra serviciilor oferite, in timp ce, pe de alta parte, comunicatia online, in doua sensuri, este oferita locuitorilor.

In multe cazuri, reteaua imbunatateste calitatea serviciilor, in special in micile comunitati localizate in zone rurale si izolate. De asemenea, economiseste timp si costuri de transport.

Reteaua „Bridge Me” a fost oferita pentru a furniza asa-numitele servicii „back office” prin internet, indiferent de locatia provider-ului de servicii. Costurile de comunicare au fost reduse si proiectul a contribuit la cresterea utilizatorilor IT din regiune.

Cost total: 355,000 euro
Contributia UE: 266,250 eurp

Contact
Ellada
Coordinator
Dimitrios, Theodoridis
Tel.: +30 2461 026430, +30 2461 049829, +30 2461 049634
Fax: +30 2461 041779
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top