Reabilitare majora a retelelor de apa in Bucuresti-Ilfov

 

In zona Bucuresti-Ilfov, se deruleaza lucrari ample de imbunatatire a serviciilor de apa in opt orase si comune. In urma acestor lucrari, aproape toata populatia acestora va beneficia de apa potabila si de servicii de apa reziduala la standarde europene.

Proiectul cu o durata de patru ani are in vedere un numar de aproximativ 59.700 de oameni si va include constructia a trei statii de epurare a apei reziduale. Implementarea se va face pe parcursul a patru ani de catre operatorul regional S.C. Apa – Canal Ilfov S.A.

Masuri ample

Finantat partial de UE, proiectul cuprinde investitii in extinderea si in reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si intr-un sistem de colectare a apei reziduale. Printre municipalitatile vizate se numara Pantelimon, Dobroiesti, Bragadiru, Cornetu, Domnesti, Ciorogarla, Branesti si Cernica – toate aflate pe raza judetului din jurul Bucurestiului. Unul dintre obiectivele principale este asigurarea unui mediu mai curat.

Masurile-cheie ale proiectului includ extinderea si reabilitarea surselor de apa freatica, a conductelor de apa si a unor statii de tratare si clorurare. De asemenea, proiectul are in vedere construirea si reabilitarea unor rezervoare de apa si a unor statii de pompare, in plus fata de extinderea si reabilitarea retelelor de distributie.

Se vor desfasura si lucrari extinse in ceea ce priveste apa reziduala, pentru imbunatatirea si extinderea conductelor de colectare si evacuare. Noile statii de epurare a apelor reziduale urmeaza a se construi in Bragadiru-Cornetu, Domnesti-Ciorogarla si Branesti – acestea putand asigura necesarul de canalizare pentru 16.200, 13.000, respectiv 11.300 de locuitori.

Acoperire aproape completa

Pana la finalul proiectului, peste 99% dintre cei aflati in zonele-tinta vor fi conectati la aceste servicii noi si imbunatatite de apa potabila si reziduala, numarul acestor locuitori fiind de aproape 60 000.

Imbunatatirea retelei de colectare si epurare a apei reziduale va reduce semnificativ masa de poluanti nutritivi si organici deversata direct in cursurile de apa locale. De asemenea, extinderea sistemului de apa reziduala ar trebui sa aduca beneficii majore mediului prin eliminarea contaminarii din apa freatica si din subsol. Mai mult, se vor inregistra beneficii pentru economia locala, creandu-se 170 de locuri de munca in etapa de implementare a proiectului si aproape 50 de locuri de munca in etapa de exploatare.

Costul total al acestui proiect se ridica la 72.130.000 de euro, iar la acest buget Uniunea Europeana a contribuit cu 55.630.000 de euro.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top