Ultimul oras divizat din Europa, Nicosia a fost impartit din 1963 printr-o linie de demarcatie ce desparte comunitatile greaca si turca din insula Cipru. Evenimentele din 1974 au transformat acesta „linie verde” intr-o zona-tampon.
O astfel de impartire nu putea avea decat efecte dezastruoase pentru dezvoltarea orasului Nicosia si conditiilor de viata ale populatiei sale. Anterior zonei prospere, succesorii antici, cultura comopolita, au fost abandonate si lasate sa cada intr-o stare proasta.
Cu toate acestea, pana la finele anului 1979, reprezentantii comunitatilor urbane au semnat un acord pentru instituirea unui plan general, „Planul Master Nicosia” (NMP), intocmit de Municipalitatea din Nicosia si Departamentul de Urbanism si Locuinte, in conformitate cu egida Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite, PNUD.
Obiectivul este de a imbunatati planificarea urbana, economica si sociala din oras. O echipa multidisciplinar de la ambele comunitati a fost stabilita pentru acest scop in 1981. Pe aceasta baza, „Partnerhsip pentru viitor” programul a fost lansat in octombrie 2001, finantat de UE si implementat de PNUD si agentiile sale tehnice si de Biroul Natiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS).
Acest program consta intr-o sectiune pentru „Reabilitarea vechiului Nicosia”, in conformitate cu principiile NMP, prin intermediul unor proiecte de natura demonstrativa care incurajeaza exercitarea acestei abordari.
In Omeriye, unul din districte, alaturi de zonele tampon din orasul vechi fortificat, prima etapa a fost reabilitarea strazii Tyllirias si renovarea infrastructurilor (canalizari, de colectare a resturilor, etc.).
Astfel complexul arhitectural „Bai Otomane” (de la sfarsitul secolului al 16-lea) si zona din jurul site-ul vor fi restaurate; revenite la functia lor initiala, acestea au devenit un punct focal pentru locuitori, cat si pentru vizitatori, astfel promovandu-se activitatile comerciale.
Acesta munca a primit locul 1 (patrimoniu arhitectural) „Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural / Premiul Europa Nostra”. Lucrarile de renovare au inclus, de asemenea, fatada de Nord, gradinile Omeriye Mosque si o fosta manastire medievala.
De asemenea, in inima orasului-cetate, un alt proiect a fost realizat la districtul Phaneromeni: renovarea de strazi, in zona de vest a strazii Ledra, imbunatatirea infrastructurilor urbane si a facilitatilor, restaurare fatadelor tipice finisate in faza a doua, restaurarea site-ului istoric al Bisericii Phaneromeni si imprejurimile, cu cladirile sale traditionale si trecerile pietonale, intre zona comerciala de pe strada Ledra si raionul de la scoala de Est.
Prin imbunatatirea conditiilor de viata si incurajarea initiativelor private, in special in constructii si sectorul afacerilor mici, aceste doua proiecte finantate 100% de UE au contribuit la revitalizarea economica si sociala din Nicosia.
Ei au pregatit terenul pentru punerea in aplicare a proiectelor de dezvoltare urbana similare din 2004 cand Cipru a aderat la UE, precum si a proiectelor de natura socio-culturala si educationala, cum ar fi centrele cu scopuri multiple: furnizarea de servicii pentru varstnici si tineri, fortificarea orasului si zonelor istorice Kaimakli si Pallouriotissa.
Acest lucru, care este intotdeauna realizat ca o completare a NMP, a beneficiat in perioada 2004-2006 de ajutor de 50% din fondurile structurale dintr-un cost total de 15 959 250 de euro.
Cost total: 3,982,000 euro
Constributia UE: 3,982,000 euro
Contact
Kypros
Tel.: +357 22 79 75 42
Fax: +357 22 30 41 44
E-Mail: [email protected]