
„De ce un Minister al Afacerilor Europene? Acest minister isi propune sa coordoneze doua domenii de politica fundamentala: politica absorbtiei fondurilor europene si politica afacerilor europene. Fac precizarea ca, pe componenta care tine de absorbtia fondurilor europene, acest minister va coordona structurile care au atributii in gestionarea fondurilor europene.
In fapt, ministerul va avea in interior doua componente majore: ACIS – Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale si Departamentul de Afaceri Europene. Celelalte structuri acreditate in raporturile cu UE raman acolo unde ele sunt, adica autoritati de management, organisme intermediare, Autoritatea de Certificare si Plati.
Nu se modifica aceste lucruri, pentru ca ele sunt acreditate in raporturile cu Uniunea Europeana, iar schimbarea acestora ar presupune un blocaj de cel putin 6 luni de zile in absorbtia fondurilor europene, pentru o reacreditare suplimentara.
De ce este nevoie acum de un impuls suplimentar in materia absorbtiei fondurilor europene? Este nevoie din doua motive: in primul rand, pentru anul urmator, absorbtia fondurilor europene ramane unul dintre motoarele principale ale cresterii economice, alaturi de investitii. De ce spun asta acum? Pentru ca Romania, in acest moment, sta bine la capitolul depunerii de proiecte europene, de proiecte aprobate, precum si de contracte sau decizii de finantare semnate. Acum este momentul decisiv, pentru ca aceste resurse europene sa aduca plusvaloare in economia romaneasca si sa modernizeze statul roman prin implementarea efectiva a acestor proiecte europene.
Am sa va dau cateva exemple. In acest moment, exista proiecte europene pe fondurile structurale depuse in valoare de 56 de miliarde de euro, deci, la acest capitol stam foarte bine, avand in vedere ca fondurile de coeziune sunt de doar 19 miliarde de euro, sunt proiecte depuse in valoare de 56 de miliarde de euro. Sunt aprobate, in acest moment, proiecte pe fondurile structurale in valoare de 21 de miliarde de euro, deci, deja avem o valoare totala aprobata de 21 de miliarde de euro.
Ceea ce se intampla de aici incolo este urmatorul lucru: in acest moment, au fost semnate contracte in valoare de 14 miliarde de euro, deci asta inseamna ca s-a depus proiectul, s-a aprobat, s-a facut licitatia, s-a finalizat licitatia, s-a semnat contractul si este in implementare. Aici este marea problema pe care o avem in momentul de fata si unde avem nevoie de sprijinul si interventia dvs., pentru a putea coordona mai bine atat autoritatile de management din cadrul ministerelor, cat si pentru a intari relatia cu autoritatile de implementare a fondurilor europene, autoritati care in esenta sunt primariile, consiliile judetene sau agentii privati, in functie de specificul fondurilor europene.
Spun asta, pentru ca, in momentul de fata, avem in implementare 14 miliarde de euro, iar aici avem nevoie de impulsul suplimentar, prin infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, care sa coordoneze acest proces de implementare a fondurilor.
Pentru aceasta, propunerea pe care o facem este cu un om care raspunde la doua calitati. In primul rand, expertiza profesionala in domeniu, incontestabila, in persoana domnului Leonard Orban si, in al doilea rand, persoana care are legatura cu UE, la Bruxelles, pentru a putea sa ajute Romania intr-un moment important al absorbtiei fondurilor europene, sa nu avem probleme cu pierderea banilor europeni.”