MMDD va finanta modernizarea gradiniilor zoologice

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va finanta modernizarea gradinilor zoologice cu 130 milioane lei (aprox 38 milioane euro). Din aceasta suma, 75% vine din alocare de la bugetul de stat, restul de 25% va fi asigurat de catre autoritatile locale. Banii se vor aloca pana la sfarsitul anului 2012, de acestia beneficiand un numar de 14 gradini zoologice.

In prezent, in Romania au fost inventariate un numar de 41 de gradini zoologice, din care 32 gradini zoologice propriu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu si 2 terarii. Autoritatile publice locale au in proprietate un numar de 28 de gradini zoologice, celelalte gradini zoologice fiind detinute de Muzee de Stiintele Naturii si de catre proprietari privati. Problema gradinilor zoologice din Romania este deosebit de importanta, deoarece acestea detin un numar semnificativ de animale salbatice (4.756 de mamifere, 5.242 de pasari, 437 de reptile, 5.222 de pesti).

Deoarece multe dintre aceste gradini nu mai asigurau conditii minime de detinere a animalelor in captivitate conform prevederilor europene acestea riscau sa fie inchise si comunitatile locale, in special copii, sa fie lipsiti de posibilitatea de a avea un loc in care sa cunoasca si sa studieze animalele salbatice.

Din cele 28 de autoritati locale doar 18 au depus proiecte pentru accesarea fondurilor necesare modernizarii gradinilor zoologice. Fara consumarea acestor bani, pentru adaptarea gradinilor zoologice la cerintele UE, acestea risca sa fie inchise anul viitor.

Modernizarea acestor gardini zoologice va avea de asemnea, un efect benefic asupra dezvoltarii locale in special in zonele cu potential turistic, va fi incurajata activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentantilor unitatilor administrativ teritoriale si ai administratorilor in activitati de cercetare proprii si in comun cu alte institutii de profil, muzee de stiintele naturii, din tara si strainatate, educarea si constientizarea publicului pentru protectia si conservarea biodiversitatii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.