Dacian Ciolos: „Programul de Dezvoltare Rurala va continua sa fie finantat in mod consistent”

Program de Dezvoltare Rurala, finantare

Printre temele abordate au fost continuarea sau nu a programelor europene dupa 2013, cum pot beneficia agricultorii din zona, mai usor, de fondurile comunitare, ce solutii se impun pentru terenurile agricole lasate pirloaga sau ce ar trebui sa faca producatorii sa ajunga mai usor pe piata cu produsele lor.

Viziunea lui Ciolos asupra modalitatilor prin care fermierii isi pot valorifica mai usor produselor nu este una etatista, ci una care se sprijina pe piata. Combinind mecanismele de piata cu instrumentele de sprijin si finantare dezvoltate de Comisia Europeana se pot crea beneficii atit pentru consumatori, cit si pentru producatori.

Programul de Dezvoltare Rurala va continua sa fie finantat in mod consistent

Reporter: Au existat in presa informatii ca Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) va fi redus. Va continua si dupa 2013? De ce este nevoie ca producatorii sa aiba acces mai usor la fonduri nerambursabile?

Dacian Ciolos, comisar european pe Agricultura: Da. Si dupa 2013 PDR va exista in proportia care este acuma, deci cam un sfert din bugetul politicii agricole comune, chiar mai mult de un sfert, este alocat Pilonului II a PAC. Programul de Dezvoltare Rurala va continua sa fie finantat in mod consistent pentru ca este esential in anumite tari, cum este cazul si Romaniei, ca dincolo de subventiile care se acorda producatorilor, sa se acorde un sprijin financiar pentru investitiile in modernizare, modernizare-retehnologizare, s.a.m.d. Pe de alta parte inclusiv pentru rolul pe care agricultura il joaca in utilizarea resurselor naturale, in protectia mediului exista sustinere financiara tot mai consistenta si PDR joaca si aici un rol foarte important. Deci va continua sa existe, si Romania va fi unul din statele membre mari beneficiare a PDR.

R: Care este sprijinul de care vor beneficia agricultorii romani dupa 2013? Cit din sprijin va fi destinat dezvoltarii rurale si cit agriculturii?

D.C.: Inclusiv ceea ce numim acum PDR, care in Romania este finantat pe toata perioada actuala 2007-2013, mi se pare in jur 8 miliarde de euro, in perioada urmatoare va fi mai mare decit cea actuala, nu stim inca suma, dar va fi mai mare decit cea actuala. Insa investitiile nu se duc strict doar in dezvoltare rurala, ci finanteaza inclusiv modernizarea agriculturii. Toate investitiile pentru dotarea cu utilaje, pentru organizarea producatorilor vor fi finantate prin acest instrument.

Va exista posibilitatea ca un stat membru sa aleaga finantarea anumitor sectoare

R: Cum va integra PAC specificitatile unor zone precum cea de Nord Est a tarii (cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sarace din Europa, penultima intre regiunile UE)? Cum o poate ajuta?

D.C.: In masura in care va exista o abordare regionala si PDR va putea fi orientat in mod mai specific spre o regiune sau alta, in alegerea si selectarea proiectelor care vor fi finantate. Pe de alta parte, va exista in viitorul PDR posibilitatea ca un stat membru, cum e Romania, sa aleaga sa finanteze pe o anumita perioada, in mod specific, restructurarea unui anumit sector intr-o anumita regiune. Si asta va putea da mai multa specificitate modului in care este sustinut financiar, eu stiu, sectorul pomiculturii in zona asta sau sectorul cresterii animalelor in zona asta. Adica, din PDR pe o perioada de patru-cinci ani va putea fi rezervata o anvelopa financiara pentru restructurarea unui program intr-o anumita regiune.

Mai multe detalii: www.ziaruldeiasi.ro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top