Romania poate cheltui 2,5 miliarde de euro de la UE in anul 2008

Toate cele sapte Programe Operationale Sectoriale sunt aprobate de Bruxelles, iar ghidurile de accesare vor fi gata in cateva zile.

Romania va fi beneficiar net al fondurilor europene, iar proiectia de absorbtie a banilor din aceste surse pentru anul 2008 este de 2,5 miliarde de euro. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca Romania a primit deja, in acest an, aproape 400 milioane de euro din fonduri structurale.

Per total, in 2007, Romania va primi de la UE circa 1,5 miliarde de euro din fonduri structurale si din cele de preaderare, ca si prin facilitatea Schengen, si va contribui la bugetul comunitar cu 1,1 miliarde de euro.

Pentru comparatie, in primul an de la aderare, „Polonia a absorbit doar 0,02 procente din fondurile aferente primului an, Ungaria – 1%, Lituania 1,5%, iar Slovenia nu a absorbit nimic”, a exemplificat Vosganian, aratand ca „exista prea mult pesimism in privinta absorbtiei fondurilor structurale”.

Pana acum, „Romania si-a indeplinit toate angajamentele privind fondurile structurale. Chiar si reprezentantii Comisiei Europene au remarcat aceste lucruri”, a mentionat Varujan Vosganian, in deschiderea unui seminar pe tema fondurilor structurale, organizat de FinMedia si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, sub patronajul Ministerului Economiei si Finantelor.

Programele Operationale Sectoriale (POS) au fost aprobate din 2005, iar Cadrul Strategic National de Referinta a fost transmis CE la 30 ianuarie 2007. La 25 iulie, acesta a fost aprobat de Comisie, iar ulterior au fost aprobate primele cinci POS-uri din 2007.

Intre timp, cateva proiecte pentru accesarea fondurilor structurale au fost deja depuse la Ministerul Mediului si cel al Dezvoltarii, urmand ca ulterior sa fie transmise si de la Ministerul Transporturilor. „Ultimele doua Programe Operationale Sectoriale au fost aprobate in urma cu cateva zile. Ghidurile sunt aproape finalizate”, a precizat Vosganian.

El a adaugat insa ca slabiciunile institutionale ale autoritatilor sunt legate de abilitatea de a concepe programe care sa fie credibile la Bruxelles. „in Romania nu exista expertiza suficient de puternica pentru conceperea proiectelor. Este necesar sa incepem sa lucram cu companii straine credibile”, a mentionat Vosganian.

Beneficiarii de proiecte ISPA care au fost afectati de evolutia cursului leului vor primi fonduri suplimentare de la buget pentru a-si putea sustine proiectele incepute si neterminate, a mai spus ministrul Varujan Vosganian. El a amintit ca „in guvern am hotarat sa oferim un plafon de pana la 500 milioane de euro pentru a completa finantarea la proiectele ISPA incepute si neterminate”.

Potrivit ministrului, vor beneficia de aceste fonduri in special constructorii care nu si-au putut continua activitatea din cauza deprecierii leului. insa proiectele care vor beneficia de fonduri suplimentare „vor fi foarte atent monitorizate”, a avertizat Vosganian.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top