30% din fondurile europene alocate pentru agricultura si dezvoltare rurala au fost deja platite

APDRP, fonduri europene

Astfel, la data de 26 iulie 2011, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a asigurat verificarea, autorizarea si decontarea a peste 4.300.000 de cereri de plata care insumeaza 2.388.336.767 euro.

Pe langa aceasta suma, Romania a absorbit si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala.

Cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de aproximativ 3 miliarde de euro (mai exact 2.950.000.000 euro) fonduri absorbite prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene de 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.

Aceste fonduri europene sunt acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR), care pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice din Romania 7 miliarde de euro pentru proiecte de investitii in agricultura si mediul rural. De asemenea, prin PNDR se acorda si alte 2,72 miliarde de euro pentru plati directe catre fermieri, insumand astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurala.

In acord cu evolutia PNDR, atat din punct de vedere al angajarii fondurilor europene (4,03 miliarde din totalul disponibil, ceea ce reprezinta peste 60% fonduri angajate pentru investitii), cat si al platilor efective catre beneficiari, absorbtia fondurilor europene acordate pentru dezvoltare rurala se incadreaza intr-un trend ascendent.

De asemenea, implementarea acestui Program in Romania prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in baza unor proceduri de lucru stricte, clare si transparente, a permis asigurarea si derularea corecta a procesului de acordare si decontare a platilor.

In aceasta ordine de idei, se poate solicita in continuare decontarea de la Comisia Europeana a platilor aferente lucrarilor executate prin intermediul PNDR, conform declaratiilor presedintelui Romaniei, domnul Traian BASESCU: ” (…) pentru moment, Romania trebuie sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles pe lucrari executate de orice natura, fie ca e vorba de lucrari pe transporturi, pe dezvoltare regionala, pe mediu sau in orice alta zona, mai putin agricultura”.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.