Bugetul alocat pentru intreprinderile mici si mijlocii se ridica la aproximativ 12 milioane de euro, peste 400 de candidati fiind declarati eligibili.
Din cele 2.271 de intreprinderi mici si mijlocii care au solicitat finantare nerambursabila de la stat, putin peste 400 se afla pe lista candidatilor norocosi, declarati eligibili in urma analizei cererilor.
Procedurile de urmat nu s-au finalizat, astfel ca aceia care isi doresc acesti bani trebuie sa isi mai amane putin planurile investitionale.
Solicitarile initiale au totalizat peste 54,67 milioane de euro, in timp ce bugetul alocat de stat pentru acest an este de 40 milioane de lei – aproximativ 12 milioane de euro.
Cele mai multe cereri au venit din partea intreprinzatorilor din Bucuresti, Brasov, Bihor, in timp ce judetele cele mai putin interesate de ajutoarele financiare nerambursabile au fost Calarasi, Caras-Severin si Botosani.
Banii sunt destinati cu precadere achizitionarii de echipamente si utilaje performante conforme cu standardele Uniunii Europene, in diferite sectoare de activitate.
Conform proiectului legislativ, valoarea alocatiei financiare nerambursabile acordata beneficiarilor eligibili, in valoare de maximum 50.000 de euro, echivalentul in lei, va acoperi pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit de maximum 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor acceptati fiind de minimum 15%.
Programul national multianual pe perioada 2002-2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate, micro-intreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii are ca scop sustinerea investitiilor realizate de societatile mai sus mentionate implicate in sectoarele economice prioritare.
Printre sectoarele care beneficiaza de finantare nerambursabila de la stat se numara industria textila si a produselor textile, industria pielariei, fabricarea lemnului si a celulozei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria de masini si aparate electrice.
Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale va face cunoscuta lista solicitantilor declarati eligibili si acceptati pentru evaluare.
De asemenea, va fi facuta publica si lista de asteptare.
Ministerul va trimite in termen de cinci zile lucratoare, de la data publicarii acestor liste, scrisori de instiintare cu privire la acceptarea acestora la evaluare.
In termen de maxim 15 zile lucratoare de la primirea scrisorilor de instiintare, candidatii eligibili, precum si cei aflati pe lista de asteptare au obligatia depunerii cererii de solicitare a finantarilor nerambursabile si a creditului, insotita de documentele justificative.
Ministerul va evalua documentele depuse in termen de 30 de zile lucratoare de la data depunerii acestora.
Unitatea de Implementare a Programului va evalua documentatiile, urmand a transmite documentatiile aprobate institutiei de credit alese de catre solicitant.
Ministerul va transmite solicitantilor scrisori de instiintare privind transmiterea documentatiei catre institutia de credit aleasa.
Decizia finala cu privire la acordarea finantarii nerambursabile si a creditului bancar va fi luata de catre institutia de credit, in urma evaluarii si verificarii solicitantului conform normelor interne ale acesteia.
Acordarea finantarii si a creditului se vor face in baza unui contract incheiat intre banca si beneficiarul selectat.