abordare inovativa = Utilizarea unei metodologii de lucru care implica elemente de noutate, pe plan local, national sau mondial, care permit obtinerea unor rezultate mai bune decat in cazul altor metodologii.
acont = Suma platita inainte de primirea bunului, executarea lucrarii sau prestarea serviciului. Partea care da acontul pierde aceasta suma daca renunta la contract.
acord de parteneriat = Document prin care se stabilesc responsabilitatile si modul de colaborare pentru realizarea unui proiect sau activitati (v. parteneriat).
acord de parteneriat (UE) = Proces in care sunt implicati diversi actori care sunt uniti pentru a forma o asociatie functionala, lucrand pentru atingerea unui scop stabilit de comun acord. Acest proces este bazat pe principii democratice si sustinut prin structuri clar definite, incluzand si un proces de evaluare continua care asigura ca rezultatele aduc o valoare adaugata.
acquis comunitar = Ansamblul reglementarilor legale precum si a politicilor si institutiilor care asigura implementarea si respectarea lor in Uniunea Europeana.
act aditional = Conventie incheiata intre doua parti contractante prin care se modifica, se restrange sau se completeaza un contract preexistent.
act constitutiv = Document prin care se stabileste cadrul legal in care va functiona o persoana juridica.
actiune cheie = Actiune esentiala pentru atingerea obiectivelor unui proiect.
activitati eligibile = Tipuri de activitati pentru care se poate solicita finantare printr-un proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.
advocacy = Proces organizat si sistematic de influentare a deciziilor – de exemplu, politicile publice in diverse domenii – care afecteaza direct viata oamenilor.
an fiscal = Perioada de 12 luni calendaristice consecutive in care se inregistreaza obligatiile fiscale ale unei persoane juridice.
anexa la contract = Document prin care se detaliaza anumite clauze ale unui contract (parametri tehnici sau calitativi, diverse conditii si termene etc.).
anexele proiectului = Documente care insotesc o cerere de finantare; pot fi anexe obligatorii solicitate expres de finantator (buget, matrice logica, acte constitutive ale solicitantului etc.) sau anexe facultative (care au valoare explicativa si justificativa pentru un proiect, de tipul studiilor de piata, datelor statistice etc.).
antet = Inscris in partea superioara a documentelor de corespondenta ale unei organizatii in care se indica denumirea completa, sigla, adresa, capitalul social, codul comercial, contul bancar (eventual obiectul de activitate etc.)
articol bugetar = Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect in functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.
audit al proiectului = Activitate de verificare a documentelor si inregistrarilor contabile realizate in cadrul unui proiect.
autoritate contractanta = Parte intr-un contract de finantare care, in baza legii sau in baza unui alt contract de finantare la care a avut calitatea de contractor, finanteaza realizarea unui obiectiv, stabilind conditiile in care cealalta parte (beneficiarul propriu-zis al finantarii) va realiza contractul ce se incheie in acest scop (conform Ordonantei Guvernului nr. 59/1997). Practic, este o institutie (publica sau privata) care incheie cu un finantator un contract privind implementarea unui program de finantare al respectivului finantator, atunci cand finantatorul nu se implica direct si in totalitate de organizarea activitatilor de acordare a finantarilor.
autoritate de implementare = Institutie (publica sau privata) care implementeaza efectiv contractul de finantare incheiat de o anumita autoritate contractanta – asigura organizarea si desfasurarea in bune conditii a licitatiei de proiecte, a evaluarii proiectelor depuse si a implementarii proiectelor castigatoare.
autoritati ale administratiei publice locale = Consiliile locale, Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene si primarul general al municipiului Bucuresti, ca autoritati executive.
avans = Prima transa dintr-un imprumut nerambursabil, acordata de obicei inainte de inceperea efectiva a activitatilor proiectului.