Dictionar finantari – litera I

dictionar finantari litera a

IMM / SME = Intreprindere Mica sau Mijlocie / Small and Medium Enterprise (v. intreprindere; microintreprindere; intreprindere mica; intreprindere mijlocie).

impact = Efect (pozitiv sau negativ) al unui proiect sau activitati, dupa terminarea acesteia, asupra unei anumite stari de fapt (de exemplu, reducerea ratei somajului intr-o anumita regiune), asupra unei organizatii (de exemplu, perfectionarea personalului in domeniul activitatilor de consiliere a cetatenilor) sau persoane fizice (de exemplu, cresterea gradului de informare privind drepturile cetatenesti). In analiza impactului trebuie avute in vedere grupurile tinta ale proiectului precum si alti beneficiari directi si indirecti.

impact structural = Modificarea unor componente ale structurii organizatorice ale unei organizatii ca efect al derularii unui proiect sau al unei activitati.

implementare = Transpunerea in realitate a unui plan de activitate.

inchiriere = A da sau a lua in folosinta temporara un anumit bun in schimbul unor plati periodice (chirie).

indemnizatie = 1. Suma de bani platita unei persoane fizice in afara salariului pentru o munca prestata in plus sau de o calitate superioara; 2. Suma de bani platita unei persoane angajate pe o perioada limitata.

indicator = Expresie numerica cu ajutorul careia se caracterizeaza un anumit fenomen economic.

intreprindere = Orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca acte si fapte de comert, in scopul obtinerii de profit prin realizarea de bunuri materiale sau prestari de servicii, din vanzarea acestora pe piata, in conditii de concurenta.

intreprindere mica = intreprindere care are intre 10 si 49 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pana la 8 mil. Euro si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revanzarea de produse sau inchirierea de bunuri mobile sau imobile.

intreprindere mijlocie = intreprindere care are intre 50 si 249 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pana la 8 mil. Euro si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revanzarea de produse sau inchirierea de bunuri mobile sau imobile.

ipoteza (in matricea logica) = Conditie care trebuie indeplinita pentru a permite functionarea in bune conditii a unui proiect, dar care ramane in afara scopului.

ISPA = Instrumentul pentru Politici Structurale pentru Pre-Aderare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.