
Acest proiect a fost lansat pe Axa Prioritara II: „Competitivitate prin Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CDI)”, Domeniul Major de Interventie 2: „Investitii in infrastructura de CDI si dezvoltarea capacitatii administrative”, Operatiunea 1: „Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare) si are drept scop realizarea unei investitii in infrastructura spitalului pentru crearea conditiilor necesare dezvoltarii unor activitati noi de cercetare in domeniul aplicatiilor multiple interdisciplinare ale imagisticii medicale si ale medicinii genomice in vederea racordarii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj la reteaua europeana de profil.
Beneficiarii directi ai acestui proiect sunt absolventii unitatilor de invatamant din sectorul medical care doresc sa-si dezvolte cariera in domeniul CDI – crearea de locuri de munca (cercetare si intretinere aparatura), cadrele didactice, doctoranzii si studentii din cadrul sistemului universitar-medical clujean (finalizare teze de licenta, doctorat).
Beneficiarii indirecti sunt constructorii de echipamente, accesorii si reactivi pentru derularea activitatilor de cercetare, firmele producatoare de aparatura medicala si soft-uri specializate, populatia-comunitatea locala (cresterea nivelului de informare a pacientilor, concomitent cu progresul si diversificarea tehnologiilor diagnostice si terapeutice vor conduce la cresterea asteptarilor acestora si, implicit, la o crestere a cererii de servicii medicale complexe).
Activitatile efective din cadrul proiectului vizeaza construirea Centrului IMOGEN, achizitionarea de echipamente de cercetare-dezvoltare necesare desfasurarii optime a etapelor fluxului de cercetare specific, realizarea unui sistem informatic necesar derularii activitatii de cercetare cat si de inregistrare a datelor si constituire a arhivei electronice a Centrului.
Valoarea totala a proiectului este de 48.360.000 lei, din care 39.000.000 lei reprezinta asistenta nerambursabila si 9.360.000 lei valoare neeligibila (TVA) suportata de catre Guvern. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj a mai aplicat pentru un proiect in cadrul POS CCE, finantarea acestuia fiind asigurata in urma unui contract semnat in luna iulie a acestui an.
Proiectul cu titlul „Realizarea si implementarea unui Sistem spitalicesc informatic si informational integrat (SP.IT.@LL)”, vizeaza realizarea unui sistem informational si informatic integrat in cea mai mare unitate sanitara cu paturi din Romania, unitate construita in sistem pavilionar.
Valoarea totala a proiectului este de 5.342.513,22 lei, din care 4.210.411,63 lei reprezinta asistenta nerambursabila (98%), 85.926,77 lei contributia eligibila a beneficiarului si 1.046.174,82 lei valoare neeligibila. Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni.
„Castigarea acestor doua proiecte reprezinta un nou pas semnificativ in vederea asigurarii in judetul Cluj a unor servicii medicale de inalta calitate, cu respectarea tuturor standardelor si exigentelor impuse de legislatia europeana in domeniu. Reusita este cu atat mai importanta cu cat in vederea implementarii acestor proiecte au fost atrase fonduri nerambursabile consistente, degrevandu-se astfel bugetul judetean de un efort suplimentar si constituind prin aceasta modele de bune practici ce se impun a fi diseminate si preluate si de alte unitati medicale din judet si din tara. Prin implementarea acestor proiecte se preconizeaza cresterea eficientei managementului spitalului prin optimizarea fluxului informational si asigurarea unei platforme informatice integrate medical si administrativ. Totodata, se creeaza astfel o infrastructura moderna care va determina atat cresterea motivarii personalului medical si atragerea de specialisti tineri, cat si consolidarea prestigiului sistemului medical romanesc prin racordarea la reteaua europeana de sanatate”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.