24 de organizatii din Romania se afla in selectia finala pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2013

fundatia erste-premiuLansata in septembrie 2012, competitia pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala si-a anuntat finalistii. Dintr-un total de aproape 2.000 de aplicatii provenind din 13 tari din Europa Centrala si de Sud- Est, 24 organizatii din Romania, care desfasoara proiecte de integrare sociala, au fost selectate pentru etapa finala a Premiului.

Procedura de selectie

Si in acest an competitia a fost foarte stransa, cu un nivel foarte ridicat al proiectelor, atat din punct de vedere al inovarii sociale cat si prin prisma resurselor implicate si a rezultatelor obtinute. Dupa o evaluare riguroasa a aplicatiilor, membrii Comitetului de Selectie au ales 130 de finalisti din cele 13 tari participante (Romania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia si Slovenia).

Evaluarea aplicatiilor inscrise a fost completata de vizite in teren din partea unei echipe de experti a Fundatiei ERSTE. Acestea s-au desfasurat in perioada februarie-aprilie 2013 si au urmarit cunoasterea organizatiilor finaliste si a rezultatelor proiectelor care au produs o schimbare reala si relevanta in comunitatile lor.

Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, prezinta concluziile vizitelor din teren:

Facand o comparatie cu aplicatiile din Romania din cadrul editiilor precedente, am remarcat ca anul acesta tot mai multe proiecte raspund nevoilor specifice din comunitatile lor si evidentiaza necesitatea rezolvarii lor. Ca si aplicantii din anii anteriori, organizatiile participante la aceasta editie si-au folosit experienta pentru a crea proiecte inovatoare care sa raspunda unor provocari noi, cu o tenacitate si pasiune exemplara.

Despre organizatiile finaliste din Romania

Cele 24 de organizatii finaliste din Romania au fost selectate dintr-un total de 355 aplicatii, iar 4 dintre proiecte sunt intreprinderi sociale. De asemenea, proiectele finaliste au in vedere integrarea sociala a umatoarelor grupuri de persoane dezavantajate: persoane cu dizabilitati fizice sau mintale (7 proiecte), persoane sarace (7 proiecte), minoritati etnice – romi (6 proiecte), copii si tineri (5 proiecte), femei (1 proiect), persoane care consuma droguri (1 proiect).

In etapa urmatoare, toate cele 130 de proiecte finaliste vor fi prezentate unui juriu international care va selecta cei 33 de castigatori. Din juriul international face parte si un reprezentant din Romania, Mona Nicoara – regizor si activist.
 
Castigatorii editiei 2013 ai Premiului pentru Integrare Sociala vor fi anuntati in cadrul ceremoniei de premiere, ce va avea loc in Viena, pe 27 iunie 2013.

Premii

In afara premiilor in bani in valoare totala de 610.000 euro, cei 33 de castigatori beneficiaza de suport in relatia cu presa, asigurat de consultanti specializati in Relatii Publice, pe o perioada de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015).

De asemenea, organizatiile finaliste vor fi integrate in ERSTE Foundation’s NGO Academy (o platforma menita sa le permita dezvoltarea diverselor competente organizationale, cum ar fi: aptitudini de relationare cu mass media, dezvoltarea de intreprinderi sociale ca alternativa de finantare, dobandirea de aptitudini in zona de fundraising, dezvoltarea identitatii organizationale) si vor fi promovate in Reteaua de Integrare Sociala a Fundatiei ERSTE: www.socialintegration.org/network

Contact:
Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614,
E-mail: [email protected] 

Organizatii si proiecte finaliste din Romania:

Proiect finalist Organizatie
Activ alaturi de voi Asociatia „Prietenia”, Ilfov
AnimaNova – Protejeaza-i pe cei dragi! CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucuresti
ASAT – Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice si Solidare, Timisoara
Bizzkit – 10 pentru 100000 Junior Achievement Romania, Bucuresti
Bone bune Asociatia „Mame pentru mame”, Bucuresti
Bucatarii speciali Scoala Gimnaziala Speciala Pascani, judetul Iasi
Bucuria atingerii Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures
Campioni Paralimpici Asociatia Little People – Romania, Cluj
Nu mi-e frica! Asociatia Little People – Romania, Cluj
Temerarii Asociatia Little People – Romania, Cluj
Centru de interventie timpurie si recuperare pentru copilul cu dizabilitati Fundatia „Inima de Copil”, Galati
Fii informat si participa la viata comunitatii tale! Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti
Gardenis Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret (FAST), Sacele/Jud. Brasov
Gradini roditoare Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor, Bucuresti
Activitati generatoare de venituri pentru familiile de romi Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor, Bucuresti
Ingrijire si speranta pentru bolnavii incurabili rezidenti in zona rurala a judetului Brasov Fundatia „Hospice – Casa Sperantei”, Brasov
Pentru un zambet de copil – Reabilitarea Sectiei de Pediatrie a Spitalului Municipal din Caransebes Asociatia „Nevo Parudimos”, Resita/ jud. Caras Severin
PLAI Asociatia Culturala Sunet Ambianta, Timisoara
Programul de literatura timpurie Fundatia „Inocenti”, Bistrita
Recicleta ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, Bucuresti
Romano ButiQ K Consulting Management and Coordination, Bucuresti
Se poate! Fundatia Dezvoltarea Popoarelor, Bucuresti
Sf. Mihail – Ferma OAT Suceava Fundatia FARA Romania, Bucuresti
Sunetele vindecarii – Atelier de meloterapie destinat consumatorilor de droguri si familia lor Fundatia Familia si Ocrotirea Copilului, Bucuresti
Tineri romi in rol de tutore Asociatia Organizatia Caritas a Diecezei, Satu-Mare
VIATA Tusnad Fundatia Noi Orizonturi, Lupeni/jud. Hunedoara
Vreau sa ma bucur de copilarie! Asociatia Centrul Cultural al Romilor „O Del Amenca”, Fetesti/jud. Ialomita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top