
La reuniunea de lucru au participat beneficiari ai proiectelor de apa si canalizare si de management integrat al deseurilor din intreaga tara, respectiv presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene, reprezentanti ai Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, manageri ai companiilor de apa si salubritate, precum si reprezentanti ai Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu).
Inca din debutul intalnirii, ministrul BORBÉLY a mentionat faptul ca „suntem primii in Uniunea Europeana, cu 23 de proiecte mari de infrastructura aprobate si contractate, din care 17 sunt pe Mediu. Asta inseamna ca au facut treaba buna toti cei implicati in aceste activitati. Numai ca munca grea incepe dupa semnarea contractelor si la acest capitol intampinam dificultati majore, concretizate in intarzieri nepermis de mari”.
In continuare, ministrul Mediului si Padurilor a facut o analiza succinta a stadiului implementarii proiectelor finantate prin POS Mediu, dar si a problemelor ivite pe parcursul derularii acestora, evidentiind faptul ca domnia sa cunoaste atat problemele cu care se confrunta beneficiarii la nivel local, cat si necesitatea imbunatatirii legislatiei privind achizitiile publice de servicii si lucrari.
In acest sens, László BORBÉLY a precizat: „Nu intamplator v-am chemat la Bucuresti. Am facut-o pentru ca vreau sa va sprijin, vreau sa fiti convinsi ca vom fi parteneri. Ma angajez sa va ajut, dar va rog si pe dumneavoastra sa ma ajutati, printr-o implicare maxima. Eu sunt convins ca Programul Operational Sectorial „Mediu” este un program foarte bine pregatit si structurat, astfel incat am putea cheltui toti banii europeni care sunt repartizati si ar fi mare pacat sa ne impotmolim tocmai acum.”
In luarile lor de cuvant, presedintii consiliilor judetene si/sau managerii companiilor de apa si salubritate din judetele Calarasi, Vrancea, Gorj, Brasov, Cluj, Tulcea etc. au apreciat initiativa ministrului BORBÉLY de a se intalni cu beneficiarii proiectelor de apa si canalizare finantate prin POS Mediu si au subliniat in unanimitate necesitatea imbunatatirii cadrului legislative si a urgentarii procedurilor de derulare a contractelor, astfel incat lucrarile din teren sa se poata desfasura intr-un ritm sustinut.
Problema cea mai mult discutata a fost problema achizitiilor publice. Toti cei prezenti au fost de acord ca legea achizitiilor publice trebuie modificata astfel, incat:
– cei care contesta o licitatie sa depuna o taxa;
– sa fie mai clar formulat in lege ce inseamna „oferta neserioasa” si sa existe limite clare sub care daca se oferteaza, cel care a ofertat la un pret de dumping sa fie automat exclus din licitatie;
– dupa ce se finalizeaza procedura de contestatie la CNSC, contractul sa se poata incheia imediat.
In finalul reuniunii, László BORBÉLY le-a cerut celor prezenti ca in maxim o saptamana sa-i fie transmisa o lista punctuala, care sa contina principalele probleme pe care fiecare judet le intampina in implementarea si derularea proiectelor majore finantate din fonduri europene. Ministrul Mediului si Padurilor a incheiat intr-o nota optimista: „Propun ca in viitor sa comunicam mai mult si mai bine! Nu uitati ca suntem in aceeasi echipa. Daca pierdem, pierdem cu totii, daca vom castiga, castigam cu totii.”