18 proiecte pentru dezvoltarea municipiului Roman in 2010

Roman, proiecte, finantare, POR, POSCCE, fonduri nerambursabile

Alte noua proiecte se afla in diverse etape de evaluare, iar doua proiecte urmeaza sa fie depuse in vederea solicitarii finantarii.

Unul dintre proiectele aprobate ale municipalitatii, care se va realiza in perioada urmatoare, se refera la construirea unui centru de ingrijire de zi pentru copiii aflati in situatii de risc si este finantat de Guvernul Romaniei.

Valoarea proiectului este de 149.859 de euro. Tot in acest an, in oras se vor infiinta 11 parculete, ca urmare a aplicarii proiectului „Amenajarea de spatii verzi in municipiul Roman”, in valoare de 400.000 de lei, finantat prin Programul National al Fondului de Mediu.

Alte proiecte aprobate se refera la construirea, prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, a Salii de Sport a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, precum si la constructia si amenajarea unei piscine publice in imediata vecinatate a Salii Polivalente (proiect in valoare de 540.000 de euro, in cadrul programului Ministerului Tineretului si Sportului).

Orasul va avea si un camin pentru batrani, amenajat conform standardelor europene, ca urmare a aprobarii unui proiect in valoare de 3,5 milioane de lei, in cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013.

Din 2010 la Spitalul Municipal Roman, Sala Polivalenta si Liceul cu Program Sportiv, obtinerea energiei termice se va putea realiza prin valorificarea resurselor de energie regenerabila, un proiect in valoare de 2.997.982 de lei inaintat de municipalitate in acest sens fiind aprobat spre finantare in cadrul programului „Casa Verde”, al Ministerului Mediului si al Administratiei Fondurilor de Mediu.

De asemenea, imobilul situat pe strada Sperantei, la numarul 11, va fi reabilitat, modernizat si echipat, astfel incit sa serveasca drept cantina sociala. Proiectul realizat de Primaria Roman cu acest scop, in valoare de 3.480.000 de lei, beneficiaza de finantare prin Programul Operational Regional 2007 – 2013.

Dintre cele noua proiecte depuse de municipalitate si aflate in diverse stadii de evaluare, cel mai indraznet se refera la reabilitarea infrastructurii publice urbane a municipiului – in zonele Scuar Hotel Roman, Pietonal Stefan cel Mare, Centru Istoric Urban Stefan cel Mare, cartier Favorit, strada Cuza Voda – si la cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in municipiu.

Valoarea totala a planului integrat de dezvoltare urbana, depus in cadrul axei prioritare 1 a Programului Operational Regional 2007-2013, este de 6,2 milioane de euro.

Administratia locala mai asteapta rezultatul evaluarii unui proiect in valoare de 1,5 milioane de lei, privind imbunatatirea calitatii mediului prin infiintarea de noi parcuri in municipiu – proiect depus spre finantare in cadrul programului national al Ministerului Mediului si Administratiei Fondului de Mediu.

Sase institutii de invatamant din oras ar putea fi modernizate din acest an, daca proiectele depuse in acest sens vor fi aprobate. Este vorba despre reabilitarea, modernizarea si dotarea Colegiului National „Roman Voda” (proiect in valoare de 5.541.700 de lei), a Colegiului Tehnic „Miron Costin” (proiect in valoare de 1.827.500 de lei), a Grupului Scolar „Vasile Sav” (proiect in valoare de 2.423.500 de lei), a Scolii 1 (proiect in valoare de 1.440.000 de lei), a Scolii 5 (proiect in valoare de 1.690.000 de lei) si a Seminarului Teologic Ortodox (proiect in valoare de 15.950.000 de lei).

Un alt proiect depus si pentru care se asteapta rezultatul evaluarii se refera la restaurarea si consolidarea Vilei Hogas, in scopul valorificarii potentialului sau turistic si cultural. Proiectul are o valoare de 2.041.887,68 lei si a fost depus in cadrul axei prioritare 5 – „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” – a Programului Operational Regional.

In perioada urmatoare, Primaria Roman va depune doua noi proiecte, unul dintre acestea – pentru care au fost necesare nu mai putin de 50 de documente – fiind pregatit minutios timp de aproximativ un an si referindu-se la construirea unei microhidrocentrale pe raul Moldova. Prin bararea cursului de apa al Moldovei se urmareste crearea unui lac de acumulare, potentialul hidroenergetic al raului fiind valorificat prin intermediul microhidrocentralei.

Zona lacului de acumulare va fi transformata in zona de agrement pentru romascani. Proiectul privind construirea microhidrocentralei de la Roman va fi depus in cadrul axei 4.2 – „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie verde” – a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

Costul total al investitiei este estimat la 4,1 milioane de euro, comunitatea participand cu 2% din valoarea totala si cu taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectului. Viitoarea microhidrocentrala va asigura in totalitate energia electrica necesara pentru iluminatul public din municipiu.

Cel de-al doilea proiect ce urmeaza sa fie depus de municipalitate se refera la reabilitarea si modernizarea cladirii in care a functionat centrala termica 6 (cladirea „ciuperca”), respectiv la transformarea cladirii in noua baie publica destinata romascanilor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top