Noile norme privind colectarea de fonduri: promovarea capitalului de risc pentru IMM-uri si facilitarea accesului la credite

fonduri, IMM-uri

Din acest motiv, Comisia Europeana prezinta o strategie de promovare a unui acces mai bun al IMM-urilor la finantare, cuprinzand un plan de actiune la nivelul UE, care prevede un sprijin tot mai mare din partea bugetului UE si a Bancii Europene de Investitii, precum si o propunere de regulament de stabilire a unor norme uniforme privind comercializarea fondurilor de capital de risc.

Datorita noului regulament, investitorii in capital de risc vor putea colecta mai usor fonduri din intreaga Europa in beneficiul intreprinderilor nou-infiintate.

Aceasta abordare este simpla: odata ce sunt indeplinite anumite cerinte, toti administratorii de fonduri eligibile pot mobiliza capital, sub denumirea de “fond european de capital de risc”, oriunde in UE, fara a mai fi nevoiti sa indeplineasca cerinte complicate care difera de la un stat membru la altul. Prin introducerea unui cadru de reglementare unic, fondurile de capital de risc vor putea sa atraga mai multe angajamente de capital si sa devina mai mari.

Planul de actiune pentru IMM-uri

Succesele pe plan economic ale Europei depind in mare masura de atingerea potentialului maxim de dezvoltare al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). Contributia IMM-urilor depaseste jumatate din totalul valorii adaugate in sectorul intreprinderilor nefinanciare si, in ultimii cinci ani, acestea au oferit 80% din totalul noilor locuri de munca din Europa.

Comisia Europeana a prezentat, in cadrul unui plan de actiune, diversele politici pe care le urmareste cu scopul de a facilita accesul la finantare al celor 23 de milioane de IMM-uri din Europa si de a contribui semnificativ la cresterea economica masurile de reglementare si celelalte masuri propuse au ca scop mentinerea fluxului de credite catre IMM-uri si imbunatatirea accesului lor la pietele de capital, prin sporirea vizibilitatii, pentru investitori, a pietelor si actiunilor IMM-urilor si prin reducerea sarcinilor administrative si de reglementare.

Capitalul de risc pentru IMM-uri

Capitalul de risc, care asigura finantarea timpurie a intreprinderilor nou-infiintate (start-ups), constituie o sursa importanta de investitii pe termen lung pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) nou-infiintate si inovatoare. Cu toate acestea, dimensiunile reduse ale fondurilor si faptul ca acestea pot asigura doar niveluri reduse de capital le-au impiedicat sa joace un rol mai important in finantarea noilor intreprinderi.

In consecinta, IMM-urile continua sa depinda de imprumuturi bancare pe termen scurt. Insa, in contextul crizei actuale, marcat de o scadere a imprumuturilor acordate economiei reale, poate fi foarte dificil pentru astfel de societati sa aiba acces la acest tip de imprumut.

Cresterea fondurilor de capital de risc inseamna mai mult capital pentru societatile individuale si va conferi fondurilor capacitatea de a se specializa in anumite sectoare, cum ar fi tehnologia informatiei, biotehnologia sau sanatatea. La randul sau, acest lucru va ajuta IMM-urile sa se situeze pe o pozitie mai competitiva in cadrul pietei mondiale.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.