
„BCR este, inca de la inceput, principalul partener al BEI in multe dintre proiectele financiare implementate de aceasta in Romania. Proiectele vin atat in sprijinul companiilor romanesti, cat si al intregii economii nationale per ansamblu. BCR acorda o atentie constanta finantarii intreprinderilor mici si mijlocii. BCR este lider si pe acest segment de piata, peste 40% din IMM-urile din Romania fiind clientii BCR”, a declarat Ramona Ivan, Directorul Executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR.
IMM-urile care aleg sa dezvolte proiecte in domenii de activitate precum industrie, turism, servicii si agricultura pot solicita finantare BEI, valoarea maxima a unui imprumut fiind de 12,5 milioane Euro, iar costul total al fiecarui proiect eligibil fiind de maxim 25 milioane Euro.
BCR beneficiaza, de asemenea, de o linie de credit acordata de catre BEI in noiembrie 2006, in valoare de 50 milioane de Euro, utilizata pentru finantarea a peste 90 proiecte dezvoltate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania, cu precadere in agricultura, zootehnie, industria alimentara, industria producatoare, turism si servicii.
Cele mai ample proiecte au beneficiat de imprumuturi de pana la 5 milioane de Euro, valoarea medie a creditelor ridicandu-se la 550.000 Euro.
Peste 75% din fondurile BEI au fost alocate clientilor BCR care au dezvoltate proiecte realizate cu Fonduri Europene, in cadrul a trei programe nationale: Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” si Programul Operational Regional – 4.3 Sprijinirea Dezvoltarii Microintreprinderilor.
„Colaborarea dintre BCR si BEI s-a dovedit a fi un succes, conditiile imprumuturilor BEI – BCR functionand ca instrumente care sprijina in mod real dezvoltarea sustenabila a IMM-urilor din Romania”, adauga Ramona Ivan.
Incepand din anul 2000, BCR a contribuit la sprijinirea IMM-urilor romanesti pentru dezvoltarea de proiecte viabile, prin identificarea de scheme de finantare competitive, alaturi de parteneri externi cum ar fi de pilda Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, International Finance Corporation, etc, peste 9.500 astfel de proiecte fiind finantate pana in prezent.
Principala misiune a Bancii Europene de Investitii (BEI), banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre UE prin finantarea investitiilor solide.
Cu ajutorul liniilor de credit acordate institutiilor financiare, proiectele realizate cu fonduri BEI sunt de regula implementate de IMM-uri (intreprinderi cu mai putin de 250 angajati) si de companii mid-cap sau municipalitati.
In vederea cresterii accesului IMM-urilor la finantare pe termen lung, BEI se afla intr-o stransa colaborare cu institutiile financiare locale cu experienta in piata locala, in special prin furnizarea de servicii entitatilor juridice prin intermediul unei retele bine dezvoltate.
Din 1990 pana in prezent, BEI a acordat Romaniei imprumuturi in valoare de 7,8 miliarde de Euro, din care aproximativ 780 milioane Euro au fost utilizati pentru a sprijini proiecte ale IMM-urilor si municipalitatilor, inclusiv imprumutul actual.