Comunicat de presa

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reafirmă obligativitatea respectării Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) de către fermierii care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin financiar pe suprafaţă. Agenţia informează pe această cale şi faptul că, în prezent, este în derulare controlul la faţa locului cu privire la respectarea GAEC 1 – “pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei”.

La finalul controalelor regulamentare urmează să fie întocmite rapoartele de control şi emitere a deciziilor de sancţionare sau de plată integrală a sumelor, potrivit legii. În funcţie de amploarea, gravitatea, persistenţa şi repetarea neconformităţilor constatate, la suma totală rămasă de plată, se aplică reduceri.

În acest sens, vă informăm că, în cadrul Campaniei SAPS 2008, controlul la faţa locului s-a desfăşurat pe un eşantion de 12.081 fermieri. Eşantionul a fost stabilit pe criteriul zonelor de risc, conform regulamentelor comunitare. În urma controlului au reieşit neregularităţi cu precădere în următoarele domenii de ecocondiţionalitate (condiţii agricole şi de mediu):

– 3.156 fermieri (26%) din totalul celor controlaţi pentru GAEC 1 au fost depistaţi cu nereguli, sancţiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plată pentru 1.981 fermieri, 3% pentru 47 de fermieri, 2 fermieri fiind sancţionaţi 5%.

– pentru GAEC 2 – 2.037 fermieri (57,67%) din totalul celor controlaţi au fost depistaţi cu nereguli, sancţiunile primite fiind de 1% din totalul sumei de plată pentru 1.464 fermieri, 3% pentru 5 fermieri, un fermier fiind sancţionat 5% (GAEC 2 – „lucrările solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel” se regăseşte şi sub denumirea de GAEC 6 la domeniul de ecocondiţionalitate III, Standarde pentru menţinerea structurii solului).

Situaţia generală rezultată în urma controlului la faţa locului derulat în Campania SAPS 2008 arată că, din totalul de fermieri verificaţi, 10.137 au fost depistaţi cu nereguli. Dintre aceştia au fost sancţionaţi cu o reducere de 1% un număr de 3.309 fermieri, de 3% un număr de 62 fermieri, în timp ce pentru 10 fermieri suma totală a fost redusă cu 5%.

Informaţii suplimentare

Procedură penalizări

În funcţie de amploarea, gravitatea, persistenţa şi repetarea neconformităţilor constatate, la suma totală rămasă de plată, se aplică reduceri. Aplicarea sancţiunii pentru nerespectarea GAEC se face la suma de plată calculată fără sancţiuni, dacă fermierul nu mai are alte sancţiuni cauzate de nerespectarea criteriilor de eligibilitate.

În cazul neconformităţilor cauzate de neglijenţă, reducerea sumei de plată se face în baza unui coeficient ce variază de la 1 la 5 procente din suma totală la care este îndreptăţit fermierul, pentru fiecare condiţie nerespectată, în cazul în care nu sunt aplicate reduceri pentru alte motive. În cazul repetării neregulilor, în funcţie de situaţie, coeficientul de mai sus poate fi multiplicat cu trei, iar reducerea maximă nu va depăşi 15 la sută din suma totală calculată fără penalităţi, dacă fermierului nu i-au fost calculate şi alte sancţiuni.

Pentru nerespectarea intenţionată, coeficientul este de 20 la sută din totalul sumei, dacă fermierului nu i-au fost calculate alte sancţiuni. Totuşi, APIA poate, pe baza evaluării din raportul de control, în concordanţă cu Articolul 48(1)(c) din Regulamentul CE nr.796/2004, să decidă creşterea procentului de penalizare până la 100 la sută din suma totală acolo unde este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top