APDRP: Nota de clarificare cu privire la modificarile si completarile aduse legii 50/1991

APDRP, nota, constructii, cerere, finantare, contract, drept de executie

Documentele asupra constructiei si/sau terenului pe care trebuie sa le prezinte solicitantul la depunerea cererii de finantare trebuie sa fie in conformitate cu prevederile, pct. 10 din Anexa 2 a Legii 50/1991, modificata dupa cum urmeaza:

„10. Drept de executie a lucrarilor de constructii:
Dreptul asupra constructiei si/sau terenului care confera titularului dreptul de a obtine, potrivit legii, din partea autoritatii competente, autorizatia de construire/desfiintare:
1. dreptul real principal: drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute (dobandit prin: contract de vanzare – cumparare, de schimb, de donatie, certificat de mostenitor, act administrativ de restituire, hotarare judecatoreasca);
2. drept de creanta dobandit prin: contract de cesiune, concesiune, comodat, locatiune (inchiriere).
Emiterea autorizatiei de construire in baza unui contract de comodat / locatiune (inchiriere) se poate face numai pentru constructii cu caracter provizoriu si acordul expres al proprietarului de drept”.

In conformitate cu prevederile pct. 7 din Anexa 2 a Legii 50/1991, constructiile cu caracter provizoriu reprezinta:

„Constructiile autorizate ca atare, indiferent de natura materialelor utilizate, care, prin specificul functiunii adapostite ori datorita cerintelor urbanistice impuse de autoritatea publica, au o durata de existenta limitata, precizata si prin autorizatia de construire.

De regula, constructiile cu caracter provizoriu se realizeaza din materiale si alcatuiri care permit demontarea rapida in vederea aducerii terenului la starea initiala (confectii metalice, piese de cherestea, materiale plastice ori altele asemenea) si sunt de dimensiuni reduse.

Din categoria constructiilor cu caracter provizoriu fac parte: chioscuri, tonete, cabine, locuri de expunere situate pe caile si in spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame, copertine, pergole ori altele asemenea. In sensul prezentei legi realizarea constructiilor provizorii se autorizeaza in aceleasi conditii in care se autorizeaza constructiile definitive”.

In acest sens solicitantul va prezenta pentru constructiile definitive documente care sa certifice dreptul real principal asupra constructiei si/sau terenului pe care urmeaza a se realiza investitia, precum si contract de concesiune.

Pentru constructiile cu caracter provizoriu, definite conform Legii nr. 50/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, solicitantul poate prezenta si un contract de comodat/ locatiune (inchiriere) asupra constructiei si/sau terenului.

In situatia in care exista deja in sistem astfel de proiecte, atragem atentia ca certificatul de urbanism prezentat la cererea de finantare este acel act emis de autoritatile administratiei publice prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil, stabilite prin evidentele existente si documentatiile de urbanism aprobate, din certificatul de urbanism reiese daca solicitantul are voie si cum poate construi (dar acest certificat nu da dreptul la inceperea/ demararea procedurilor de construire), iar autorizatia de construire pentru constructii definitive nu va fi eliberata pe baza unui contract de comodat/locatiune (inchiriere), solicitantul FEADR urmand sa solutioneze acest lucru cu institutia emitenta a acestor documente.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top