AM POSDRU aduce noi clarificari referitoare la aplicarea deciziei privind prefinantarea

I. Clarificari privind utilizarea sumelor primite cu titlu de prefinantare:
1. Termenul acordat beneficiarilor conform punctului 5 al Notificarii este de o luna de la data cand se implineste un an de la primirea prefinantarii sau, dupa caz, de la data primirii Notificarii aferenta Deciziei nr.8/2011 si se refera la perioada in care acestia vor putea efectua cheltuieli in cadrul proiectului si/sau isi vor putea justifica toate cheltuielile efectuate, prin depunerea de cereri de rambursare a cheltuielilor la AM/OI POSDRU delegat.

2. Conform noilor prevederi legale, respectiv OMFP nr.2359/2011 si OMMFPS nr. 1995/2011, beneficiarii care au incasat prefinantari (in transe pe ani de implementare, pentru ei si/sau pentru parteneri sau alte transe conform prevederilor contractuale) in cuantum egal sau mai mare de 10% din valoarea eligibila a proiectului, nu mai pot solicita alte sume cu titlu de prefinantare.

3. Prevederile punctului 3 din Notificare privind deducerea prefinantarii, in procent de 35% din valoarea primei cereri de rambursare, se aplica beneficiarilor care au depus/depun prima cerere de rambursare la AM/OI POSDRU delegat dupa data aparitiei Deciziei nr.8/2011.

4. Prevederile punctului 4 din Notificare se aplica beneficiarilor care au incasat sume cu titlu de prefinantare dupa data aparitiei Deciziei nr.8/2011 a AM POSDRU cu respectarea termenelor de 4 luni, respectiv 6 luni mentionate.

5. Referitor la recuperarea sumelor din prefinantare ramase nejustificate in termenul prevazut la punctul 5 al Notificarii, AM POSDRU precizeaza: AM/OI POSDRU delegat solicita Beneficiarilor sa justifice utilizarea prefinantarilor primite, prin depunerea de cereri de rambursare, iar in cazul nejustificarii acestor sume, fiecare beneficiar aflat in aceasta situatie va fi notificat, prin comunicarea sumei ce urmeaza a fi restituita(*). Aceasta suma se calculeaza dupa cum urmeaza:

– Pentru beneficiarii care implinesc un an de la primirea prefinantarii dupa data primirii Notificarii – se cumuleaza valoarea tuturor cererilor de rambursare validate cu valoarea celor aflate in verificare la AM/OI POSDRU delegat, in perioada de un an si o luna;
– Pentru beneficiarii care la data primirii Notificarii implinisera deja un an de la primirea prefinantarii – se cumuleaza valoarea tuturor cererilor de rambursare validate cu valoarea celor aflate in verificare la AM/OI POSDRU delegat in perioada dintre primirea prefinantarii si expirarea termenului de 30 de zile de la primirea Notificarii transmise ca urmare a Deciziei nr.8/2011;
– Suma care trebuie restituita catre AM, pentru evitarea imobilizarilor de fonduri de prefinantare la nivel POSDRU, se obtine prin diferenta dintre prefinantarea primita si suma totala rezultata din cumularea valorii cererilor de rambursare validate cu cea a cererilor de rambursare aflate in verificare la AM/OI POSDRU delegat, in intervalele de timp mentionate mai sus.

* Dupa primirea notificarii privind suma ramasa de restituit catre AM POSDRU, beneficiarul are posibilitatea de a justifica si alte sume angajate pentru cheltuieli, care provin din:
– plata contractelor ca urmare a unor licitatii deja lansate la data emiterii Deciziei nr.8/2011, dar al caror efect se produce dupa termenul de 30 de zile stabilit pentru efectuarea de cheltuieli si justificarea acestora prin depunerea de cereri de rambursare;
– alte contracte semnate inainte de data emiterii Deciziei nr.8/2011 si aflate in derulare care au termene de plata scadente dupa termenul de 30 de zile mentionat anterior. AMPOSDRU va decide care sunt contractele acceptate, in functie de tipul si particularitatile activitatilor proiectului.
– alte cheltuieli angajate in perioada mentionata la punctul 5 care urmeaza a fi platite ulterior.

II. Clarificari privind punctul 7 al Notificarii:
– pentru contractele de finantare semnate inainte de emiterea Deciziei nr.8/2011 si modificate prin Notificarea aferenta Deciziei nr.53/2010, articolul 14 se va modifica si completa cu alineatele nou introduse, respectiv alin.(7) si alin.(8);
– pentru contractele de finantare semnate dupa emiterea Deciziei nr.53/2010, conform modelelor de contract aprobate prin OMMFPS nr 1184/2011, articolul 15 se va modifica si completa cu alineatele nou introduse, respectiv alin.(8) si alin.(9).

Sursa: Fseromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.