Comisia Europeana deblocheaza fondurile SAPARD pentru Romania

SAPARD, fonduri preaderare, Comisia Europeana, plati, finantare

Comisia Europeana a sistat in luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru Romania in urma deficientelor constatate in sistemul de autorizare a platilor, solicitand un audit independent si un plan de masuri pentru remedierea situatiei.

Guvernul a reluat in septembrie platile, dar din bugetul national, urmand ca Executivul Comunitar sa decida rambursarea acestor plati catre Romania.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, anunta, in luna martie, ca platile blocate din programul Sapard ar putea fi reluate la sfarsitul lunii aprilie.

„Speram sa reluam platile blocate pana la sfarsitul lunii aprilie. Am avut un audit tehnic la Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP), am discutat si cu cei de Curtea de Conturi si am gasit o cale de mijloc. Cred ca putem relua platile, pentru ca avem planul de actiuni, remedierile care s-au cerut si verificarile solicitate de Comisia Europeana”, a spus Ilie Sarbu.

CE a anuntat ca nu va da drumul la cele 200 de milioane de euro aferente anului 2006 prin programul Sapard pana nu vor fi remediate toate deficientele. Forul european a prelungit, pana la sfarsitul anului 2009, Acordul Anual de Finantare /AFA/ aferent anului 2006 pentru programul Sapard, ceea ce inseamna ca 400 de proiecte vor beneficia de prelungirea termenului de executie.

Potrivit APDRP, cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie platite beneficiarilor se ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.

In cadrul Programului Sapard au fost depuse un numar de 6.567 proiecte, cu o valoare publica de 1,985 miliarde euro, din care au fost incheiate 4.549 contracte de finantare, cu o valoare publica de 1,41 miliarde euro, reprezentand 92,74 la suta din alocarile totale ale Programului.

Pana in prezent, au fost efectuate plati in valoare de 1,27 miliarde euro, reprezentand 84,05 la suta din alocarile totale ale Programului.

Prin programul de preaderare Sapard, Romania a primit circa 1,2 miliarde de euro. Pana la sfarsitul lui 2008, se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile Sapard, restul de 200 de milioane euro urmand sa fie returnat la bugetul comunitar, daca Romaniei nu i s-ar mai fi acordat un an in plus pentru cheltuirea in totalitate a fondurilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top