Zece milioane de euro pentru restaurarea Cetatii medievale Oradea

Cetatea Oradea, proiect, reabilitare, monumente istorice

Potrivit primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, din cele 12 corpuri de cladire ale cetatii, opt au fost incluse in Programul de reabilitare si restaurare al primei etape.

In cel mult trei luni, dupa licitarea executiei lucrarilor, prima etapa va insemna restaurarea zidurilor cetatii, refacerea acoperisului, peretilor interiori, podelelor, tamplariei etc.

In prezent, se lucreaza si la proiectul etapei a doua, suprapusa perioadei celor sase ani preconizati pentru finalizarea proiectului, in care vor fi cuprinse si celelalte patru corpuri de cladire ramase deocamdata fara finantare si se vor introduce, in toate corpurile, utilitatile de interes public. Suma necesara se ridica tot la aproximativ 10 milioane de euro.

„Cu aceasta, misiunea noastra pentru a atrage sursele de finantare pentru reabilitarea intregului complex cultural si istoric este finalizata. Urmeaza ca in perioada de implementare, cei sase ani, sa asiguram ducerea la bun sfarsit a lucrarilor de reabilitare. Speram sa contribuim astfel din plin la dezvoltarea turismului in Oradea” – a declarat Marcel Bolos, seful Directiei Dezvoltare Durabila din Primarie.

Cetatea medievala va oferi vizitatorilor, in final, obiective de vizitat precum un Muzeu al Cetatii, Muzeul painii, Lapidarium, Biblioteca Cetatii, Centrul multifunctional pentru tineret, Calea breslelor, Galeria de vinuri, Centrul de mestesuguri si arta traditionala si altele.

Pentru realizarea proiectului a fost nevoie de o serie de etape de parcurs si documentatii de depus, de la aprobarea in comitetului strategic regional, pe 7 august 2008, trecand prin elaborarea proiectului tehnic de executie, care a durat din august pana in noiembrie 2008 (numai partea de scrisori de clarificari cu ministerul are 450 de pagini de corespondenta) si, in fine, elaborarea documentatiei pentru introducerea a doua corpuri de cladire in lista monumentelor istorice din Romania, omise din lista monumentelor elaborata in 2004, dar aprobate, cu operativitate, de Institutul National al Monumentelor Istorice si Ministerul Culturii, in data de 29 aprilie.

Astfel, a fost posibil ca pe 8 mai Ministerul Dezvoltarii sa transmita Primariei Oradea acordul pentru semnarea contractului de finantare a lucrarilor din etapa intai, de reabilitare si restaurare, in valoare de 10 milioane de euro.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top