Zece tranzactii cu o valoare cumulata de 250-300 milioane euro i-au avut in 2016 in pozitia de vanzatori pe unii dintre cei mai puternici antreprenori locali, care cedeaza controlul dupa 25 de ani de business.
In primele patru luni din acest an unii dintre cei mai importanti antreprenori locali, precum Raul Ciurtin (Albaact), George Copos (Ana Imep) sau Ioan Istrate (Alpin57Lux), au decis sa isi vanda businessurile pe care le-au construit caramida cu caramida catre fonduri de investitii sau investitori strategici, grupuri locale sau straine cu o pozitie puternica in piata. Businessurile construite de acesti oameni de afaceri romani au provenit din domenii diverse, precum servicii medicale, FMCG, productie industriala sau retail.
„Sunt mai multe cauze care pot sta in spatele deciziei de vanzare a businessului a unui antreprenor local. Este evident ca este un moment bun in piata, dupa mai multi ani in care criza a inghetat tot si asteptarile au fost trase in jos. Totusi, printre cauzele din spatele vanzarii poate fi faptul ca antreprenorul a crescut businessul pana la maximul la care il putea duce. Este posibil ca el sa vrea sa porneasca un alt business sau inca de la inceput sa fi pornit la drum cu ideea vanzarii. Vorbim si de antreprenori care nu au suc-cesor“, spune analistul economic Aurelian Dochia.
Decizia de vanzare a antreprenorilor romani s-a intalnit insa la jumatatea drumului cu apetitul investitorilor, care cauta tinte de achizitii intr-o perioada de supralichiditate si bani ieftini.
Mai mult, Romania are avantajul ca este o piata stabila macroeconomic si geopolitic.
„Cred ca motivul principal pentru cresterea numarului de tranzactii este predictibilitatea macroeconomica mai buna. Este normal ca aceasta situatie sa se reflecte si in numarul de tranzactii. Mai mult, cred ca este doar inceputul“, spune Laurentiu Ispir, managing director al casei de investitii Oresa Ventures.
Sursa: Ziarul Financiar