EaSI 2014-2020 – Actiuni pentru stimularea cererii si ofertei pietei financiare pentru intreprinderile sociale

finantare-microintreprinderi.jpg

Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte 2016 privind incurajarea adoptarii unor masuri si a unor noi abordari pentru disponibilitatea investitiilor in intreprinderile sociale.

Program: “EaSI 2014-2020 – Programul UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala”.

Titlul cererii: “Actiuni pentru stimularea cererii si ofertei pietei financiare pentru intreprinderile sociale”.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 13.06.2016
Buget: 2.150.000 €

Prin aceasta cerere de propuneri de proiecte, Comisia Europeana vizeaza sa contribuie la dezvoltarea unei piete de capital social, permitand intreprinderilor din economia sociala sa beneficieze de capital rambursabil pentru a-ṣi dezvolta si imbunatati modelul lor de afaceri inovatoare.

Obiective:

-Stimularea ofertei de finantare sociala prin consolidarea capacitatilor administrative si institutiilor actorilor implicati;
-Generarea unei cereri reale in randul intreprinderilor sociale pentru finante sociale prin dezvoltarea disponibilitaṭii de investitii.

Componente:

Actiunile vor viza stabilirea si dezvoltarea unor instrumente financiare fezabile, adecvate si fiabile (componentele A si B) sau a unor pachete de finantari hibride (componenta C), pentru a construi capacitati de a le utiliza (componenta D) sau pentru a intari capacitatiile organizatiilor de asistenta pentru intreprinderi sociale (componenta E). In acest sens, partenerii implementeaza o actiune de explorare si testare privind modalitatile eficiente de stabilire, consolidare, sustinere si corelare a schemelor si instrumentelor de finantare sociale, programele de consolidare a capacitatilor pentru utilizarea unor astfel de instrumente, consolidarea capacitatilor organizatiilor de asistenta pentru intreprinderile sociale, precum si organizarea procesului de invatare pe ce functioneaza si cum, precum si ce nu functioneaza si de ce.

Cererea de propuneri se adreseaza finantelor sociale sau sprijina parteneriatele pentru intreprinderile sociale care au potentialul de:

– realizare de solutii inovatoare cu un impact social clar;
– scalare a abordarilor inovatoare prin crestere;
– replicare sau adaptare.

Componenta A: Stabilirea unor parteneriate de finantare sociala;
Componenta B: Stabilirea instrumentelor si mecanismelor de finantare sociala;
Componenta C: Facilitarea finantarii hibride pentru intreprinderile sociale;
Componenta D: Dezvoltarea sprijinului faṭa de disponibilitatea de investiṭii pentru intreprinderile sociale;
Componenta E: Crearea unei platforme la nivel european pentru a consolida capacitatea organizatiilor de asistenta pentru intreprinderi sociale.

Tipuri de acṭiuni finanṭate:

Componenta A:
-Evaluarea potentialului cererii (de exemplu, printr-un atelier de lucru cu partile interesate si intreprinderile sociale);
– Identificarea si obtinerea angajamentului potentialilor investitori si al intermediarilor financiari;
– Identificarea managerilor adecvati pentru produsul financiar preconizat.

Componenta B:
– Traducerea documentelor juridice in cazurile modelelor viabile care pot fi reproduse sau adaptate pentru a pune in aplicare actiunea;
– Servicii IT, in cazul in care instrumentul financiar funcṭioneaza cu ajutorul instrumentelor web sau se bazeaza pe o platforma web;
– Diseminarea cunostintelor si a transferului de expertiza catre alte state (de exemplu, vizite de studii, ateliere ale experṭilor, adaptare de instrumente, proceduri/contracte).

Componenta C:
– Identificarea donatorilor si a potentialilor investitori dispusi sa investeasca intr-un plan de finantare hibrid (inclusiv tranzactiile transfrontaliere);
– Selectarea si evaluarea intreprinderilor sociale gata sa primeasca investitii care ar putea beneficia de acordurile de finantare hibride.

Componenta D:
-Stabilirea unui parteneriat pentru dezvoltarea unui sistem elaborat de servicii de consultanta, indrumare si formare privind finantarea sociala, inclusiv primele puncte de contact (one stop shops) pentru intreprinderile sociale.

Componenta E:
-Activitaṭi ale expertilor pentru a pregati un plan de lucru pe termen lung si un model de afaceri pentru platforma;
– Activitati de pilotare, testare si implementare in raport cu planul de lucru pe termen lung al platformei si planul de afaceri.

Buget: 2.150.000€; pana la 80% cofinanṭare.

Durata : 13 iunie 2016.

Cine poate solicita cofinantare: entitaṭi publice sau private de orice tip: autoritaṭi publice locale ṣi regionale, centre de cercetare, intreprinderi de economie sociala, companii/IMM-uri, universitaṭi, camere de comerṭ, asociaṭii, etc.

Eligibilitate – tara/regiuni: statele membre ale UE, Islanda, Norvegia, Albania, Macedonia, Muntenegru, Turcia, Serbia.

 Informatii suplimentare:

  • Toate entitaṭile care intentioneaza sa participe la cererile programului “EaSI “ trebuie sa completeze formularul de aplicare in sistemul SWIM al Comisiei Europene;
  • Durata indicativa a implementarii: 15 – 18 de luni;
  • Solicitanṭii sunt rugaṭi sa-ṣi trimita aplicaṭiile in engleza, franceza sau germana pentru facilitarea evaluarilor;
  • Problemele tehnice referitoare la aplicaṭia in SWIM pot fi semnalate la adresa: [email protected];
  • Pentru fiecare componenta exista un buget maxim de cofinanṭare/proiect;
  • Pentru componentele A, B ṣi C, consorṭiul trebuie sa fie alcatuit din cel puṭin 3 parteneri, iar pentru componenta E din cel puṭin 5 parteneri din 5 ṭari eligibile;
  • Pentru componenta D, se recomanda implicarea ca parteneri a unor investori sociali, in timp ce pentru componentele A, B, C acest lucru este obligatoriu.

Institutie responsabila:

Comisia Europeana DG Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune (EMPL) B-1049 Bruxelles, Belgia Intrebarile legate de prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi trimise cel mai tarziu cu 10 zile inainte de data limita de aplicare la adresa: [email protected].

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Sursa: UNCJR
Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top