
Beneficiari privati si publici
Categoriile de beneficiari includ atat sectorul privat (microintreprinderile, persoane fizice autorizate si IMM-uri), cat si cel public, prin intermediul municipalitatilor si al consiliilor judetene. Important este insa ca proiectele depuse sa fie viabile, iar beneficiarii fondurilor europene sa asigure partea lor de cofinantare.
Atentie mare insa, caci finantarea europeana se acorda ca procent din valoarea cheltuielilor eligibile si nu din valoarea totala a proiectului. In consecinta, beneficiarii vor trebui sa acopere cheltuielile neeligibile fie din surse proprii, fie din surse imprumutate.
Pasul I
Prima etapa in accesarea unei finantari nerambursabile este elaborarea documentatiei. Acum, se analizeaza ideea de afaceri propusa, precum si eligibilitatea beneficiarului. In acest sens, sunt efectuate studii preliminare (de exemplu, geotehnic sau hidrologic) si se intocmeste un master-plan. Se obtin avizele, se intocmeste studiul de fezabilitate si, dupa caz, analiza cost-beneficiu. Pentru ca dosarul sa fie gata se redacteaza cererea de finantare.
„Cheia abordarii primei etape este alegerea consultantului. Intrucat studiul de fezabilitate are atat o componenta tehnica, cat si una financiara, trebuie sa va asigurati ca firma de consultanta este dispusa sa munceasca pentru dumnevoastra si nu sa va indrume”, explica Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital & Engineering.
Tineti cont de faptul ca pretul nu este intotdeauna elementul determinant, ci mai ales competenta celor pe care i-ati angajat.
Pasul II
Daca investitia ta va necesita lucrari de constructie sau montaj de utilaje, trebuie sa ai in vedere elaborarea unui proiect tehnic de executie. In acest moment, se fac o proiectare tehnologica si una de arhitectura.
Se definitiveaza detaliile de executie, scenariul de securitate la incendiu si un raport al verificatorului de proiect. Este necesara, de asemenea, proiectarea structurii de rezistenta si dupa caz, a instalatiilor sanitare, electrice, frigorifice, termoventilatie.
„Pentru a aborda corect aceasta etapa, alegeti un proiectant bun. Solicitati portofoliul proiectantului si efectuati verificari asupra activitatii precedente a acestuia”, puncteaza Lucutar. Ideal ar fi ca aceasta etapa sa fie acoperita de consultantul din prima etapa, dar intrucat exista putine firme de consultanta care au departamente de proiectare, acest lucru nu este intotdeauna posibil.
PASUL III
Cea de-a treia etapa pe care o vei parcurge este data de managementul implementarii si are loc dupa semnarea contractului de finantare.
Practic, se realizeaza dosarele de achizitie, dosarele de plata si, acolo unde este cazul, dirigentia de santier. Intrucat investitia va fi sustinuta cu bani publici, implementarea proiectului va fi supusa controlului. Solicitarea si primirea ajutorului nerambursabil se efectueaza in transe in baza unor documentatii de plata.
Adica dupa principiul decontarii lucrarilor efectiv executate sau a utilajelor efectiv achizitionate. „Este momentul final in care consultantul si proiectantul isi sustin examenul final. Daca munca lor a fost deficitara, riscati sa pierdeti o suma importanta din ajutorul nerambursabil pe care ar trebui, teoretic, sa-l incasati”, mai adauga specialistul Agriculture Capital & Engineering.
In aceasta etapa, determinarea corecta a cantitatilor de materiale necesare este critica pentru a te asigura ca proiectul tau este implementat cu succes. Si asta pentru ca vei primi finantare pentru cantitatile existente in proiectul tehnic. Nu uita ca proiectele industriale, de infrastructura si cele industriale au fiecare specificul lor.
Cofinantarea este vitala
Daca reusesti sa obtii finantare, nu inseamna neaparat ca lucrarile pot incepe. Si asta pentru ca banii urmeaza sa vina in transe si nu in momentul in care proiectul tau a primit unda verde. De aceea, va trebui sa iti asiguri necesarul de finantare din surse proprii inca de la momentul in care te hotarasti sa investesti. Consultantul, firma de proiectare si strangerea tuturor avizelor si a documentatiei de care ai nevoie costa. Daca nu dispui de sumele necesare, atunci va trebui sa apelezi la o institutie de credit.
Sfaturi pentru aplicanti
Inainte de a solicita finantare, asigura-te ca ai un plan de afaceri bun, vital, inclusiv pentru obtinerea unui credit de cofinantare. Nu uita ca orice investitie se bazeaza pe existenta unei piete si a unui avantaj competitiv.
– Multi intreprinzatori pleaca la drum, irosind timp, efort si bani, fara a-si face dinainte calcule detaliate.
– Gandeste proiectul in detaliu. Daca nu crezi ca il poti finanta, nu incepe derularea procedurilor.
– Vei fi gata la timp cu avizele? Estimeaza timpul necesar pentru obtinerea avizelor si acordurilor obligatorii (acordul de mediu, certificatul de urbanism etc.). Inceperea demersurilor necesare prea tarziu este principalul motiv al intarzierii finalizarii dosarelor cererilor de finantare.
– Alege un consultant competent. Solicita CV-urilor expertilor care se vor ocupa direct de proiectul tau si judeca in consecinta. Asigura-te ca proiectului tau ii va fi acordata prioritate. Negociaza un pachet complet pentru obtinerea finantarii, care sa cuprinda analiza si calculele necesare. Daca este nevoie, efectueaza o vizita la biroul firmei de consultanta pentru a evalua resursele si capacitatile tehnice.
– Fereste-te de consultantii care acopera etapa de finantare si apoi te lasa sa te descurci singur.
– Evalueaza posibilitatile reale de finantare.
– Informeaza-te despre eligibilitatea proiectului, daca alocarea pentru respectivul domeniu de interventie nu a fost inca epuizata, cand se estimeaza lansarea urmatorului apel de proiecte, in cazul in care depunerea nu este continua. Este important sa afli care e rata de cofinantare si daca ai suficiente fonduri proprii pentru prefinantare.
– Asigura-te ca ai negociat cu eventualul consultant intregul pachet al dosarului de finantare sau ca, cel putin, sunt delimitate foarte clar responsabilitatile partilor implicate.
Capcane ale sistemului si greseli comune
1. Lipsa completa de pregatire a beneficiarului.
2. Alegerea unui consultant incompetent.
3. Proiectul tehnic este eronat.
4. Lipsa cofinantarii si sumelor pentru prefinantare.
5. Managementul deficitar al implementarii.
6. Aplicarea pentru un proiect nesustenabil.