Evaluarea riscului cu ajutorul simularii decizionale

Metoda simulării este o altă metodă de a realiza evaluarea riscurilor în cadrul unui proiect sau al unei activităţi. Simularea asistă procesul decizional prin faptul că face apel la modele care constituie reprezentări simplificate ale unor sisteme reale, iar rezultatul unei simulări poate fi folosit pentru a cuantifica riscul alternativelor în planificarea calendaristică, al diferitelor strategii ale proiectului, al activităţilor individuale etc.
O formă de simulare este simularea Monte Carlo ce reprezintă un instrument puternic şi flexibil prin care se poate derula o analiza cantitativă a riscurilor folosindu-se de tehnici de descriere matematică a impactului unui risc sau incertitudini asupra unei probleme decizionale
Există multe pachete software care folosesc simularea Monte Carlo în combinaţie cu programul de calcul tabelar Excel:
@Risk, Alyuda Forecaster XL, Crystal Ball, DFSS Master, GoldSim, Insight, Joint Planning and Commissioning Easy Monte Carlo Tool, Lumenaut, ModelRisk, Premium Solver, RiskAMP, Risk Analyzer, Risk Solver, SimTools XLA, SimulAr, Solver, Trader’s Risk Management Guru, XL Sim, Yasai etc.

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

4 thoughts on “Evaluarea riscului cu ajutorul simularii decizionale”

 1. focsa andreea spune:

  Buna ziua,

  Va contactez din partea unei societati de formare profesionala.
  Doresc sa va propun o colaborare in ceea ce priveste cursul de Managementul Riscului pe care dorim sa l promovam alaturi de intreaga gama de cursuri de formare pe care o vom pune la dispozitie.Site-ul nostru este in lucru.Nu va putem oferi un link indrumator.In orice caz ne-ar face o deosebita placere sa colaboram.Sunteti un specialist pe acest domeniu.
  Astept raspunsul dvs.

  Va multumesc,

 2. @zuby – pentru ca erai interesat de Monte Carlo, o discutie interesanta pe aceasta tema gasesti pe grupul Monte Carlo Simulation, Excel and Model Risk (linkedin).
  Iar despre Crystal Ball, poate te ajuta asta:(luata de pe grupul de mai sus)

 3. Salutare.
  Din lista pachetelor software de mai sus, pe parte de Monte Carlo, personal am lucrat cu @Risk for Project (Microsoft Project Addon) si mai nou cu ModelRisk.
  Produsele din zona asta sunt cam scumpe … asa ca am testat ce mi-a cazut in mana, mai full version, mai demo.
  Acum, “gurile rele” spun ca @Risk-ul ar fi mai bun decat Crystal Ball iar ModelRisk-ul mai bun decat @Risk-ul.
  Dar, tinand cont de ce face Monte Carlo, nu cred ca e ceva tare complicat sa modelezi un scenariu in Crystal Ball.
  La un search pe google vad ca apar ceva tutoriale (chiar si video) despre Monte Carlo in Crystal Ball.
  Succes!

 4. zuby spune:

  imi poti spune mai exact cum pot face o simulare monte carlo cu ajutorul programului crystal ball?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.