Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte „Sprijin pentru societatea civila din Republica Moldova” – Instrumentul pentru Cooperare si Dezvoltare, componenta „Organizatii ale societatii civile si autoritati locale”.
Acest apel este o cerere de propuneri restransa care presupune, in prima faza, depunerea unei note succinte/de concept privind ideea de proiect si evaluarea acesteia. In aceasta faza, nu trebuie prezentat un buget detaliat, ci doar o estimare indicativa a contribuției UE si a procentului pe care aceasta il reprezinta in bugetul total al proiectului.
Tinand cont ca numai nota de concept va fi evaluata pentru moment, de cea mai mare importanța este ca acest document sa conțina toate informațiile relevante privind actiunea. Nu trebuie trimise alte documente justificative sau anexe, ci doar completata o declarație de catre liderul proiectului (Anexa A.1 sectiunea 2, la link-ul mentionat ca sursa de informare).
Obiectiv general ṣi obiective specifice:
Obiectivul general al acestui apel este de a contribui la dezvoltarea societații civile care sa devina un actor major cu participare activa la luarea deciziilor, crearea de politici si procesul de punere in aplicare a cadrului Acordului de asociere UE-Moldova, intelegere ce are drept scop consolidarea politicii locale, transparența si managementul financiar.
Obiective:
– Construirea unui parteneriat intre guvern, societatea civila si actorii socio-economici in cadrul dialogului politic.
– Contributie la punerea in aplicare a Acordului de asociere in domeniul bunei guvernante, al dezvoltarii socio-economice si al protecției sociale;
– Consolidarea transparenței si a gestiunii autoritaților publice, in special la nivel local.
Prioritati:
– Lotul 1: buna guvernanta;
– Lotul 2: dezvoltarea socio-economica;
– Lotul 3: coeziune sociala printr-un sistem de servicii sociale imbunatațite.
Printre actiunile sprijinite:
– Sistem de monitorizare al construcției politicilor publice, dezvoltare si implementari la nivel local si national;
– Perfectionarea cadrului legal al pieței forței de munca, dar si a aptitudinilor si competitivitatii fortei de munca;
– Imbunatatirea coeziunii sociale prin imbunatatirea serviciilor sociale.
Bugetul total al cererii: 7.000.000 €; se acorda intre 80% si 95% cofinantare.
Eligibilitate: entitati non-profit, scoli si universitati, IMM-uri, federatii si sindicate, agentii locale si asociatii, camere de comert, organizatii ale minoritatilor, diasporei sau migrantilor, organizatii si retele locale care activeaza pentru cooperare regionala descentralizata si integrare, organizatii de tineret, ale femeilor, etc.
Eligibilitate tari/regiuni state membre ale UE, Republica Moldova.
Data de depunere 27 ianuarie 2017, pentru nota succinta (ora 16:00 la Bruxelles) 20 aprilie 2017 pentru aplicatia completa, numai pentru acele proiecte care au fost evaluate pozitiv dupa nota succinta.
Informatii suplimentare:
- Aplicațiile se depun numai in limba engleza.
- Consortiul trebuie sa cuprinda, alaturi de solicitant, cel putin 3 parteneri.
- Implementarea proiectului poate fi de minimum 24 de luni si maximum 40 de luni.
- Actiunile proiectelor trebuie sa se desfasoare in Moldova, incluzand regiunea Transnistria.
- Inregistrarea in PADOR, baza de date online a Comisiei Europene, este obligatorie pentru aceasta cerere de proiecte.
- Aplicatiile se depun prin sistemul electronic al EuropeAid PROSPECT.
- Intrebarile privind disfunctionalitati ale PADOR si PROSPECT la adresa: [email protected] (prin completarea unui formular online).
Contact pentru detalii despre prezenta cerere de propuneri de proiecte: [email protected]; intrebarile privind redactarea notei succinte trebuie trimise, la adresa menționata mai sus, cel mai tarziu cu 21 de zile inainte de data limita de aplicare (5 ianuarie 2017).
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR
[caseta-final-fise]