100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

euro.jpg

In baza unei cereri din partea Republicii Moldova, Comisia Europeana a propus un program de asistenta macrofinanciara (AMF) cu o valoare totala de 100 milioane de euro, care sa permita acestei tari sa faca fata nevoilor de finantare pe termen scurt. Pachetul de asistenta  ar urma sa fie furnizat sub forma de finantare nerambursabila (40 milioane de euro) si imprumuturi pe termen mediu acordate in conditii favorabile (restul de pana la 60 de milioane).

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte pentru moneda euro si dialog social, responsabil si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, a declarat: „Aceasta asistenta financiara va ajuta Republica Moldova sa isi satisfaca nevoile imediate in materie de finantare si sa isi stabilizeze economia. In acelasi timp, avem convingerea ca indepinirea conditiilor de finantare va contribui la imbunatatirea guvernantei economice a tarii si va incuraja realizarea unor reforme vitale.

Pentru a intra in vigoare si a permite efectuarea platilor, programul trebuie sa fie adoptat de Parlamentul European si Consiliu. El ar urma sa insoteasca noul program FMI pentru aceasta tara, aprobat la 7 noiembrie 2016. Programul ar urma sa ajute Republica Moldova sa isi acopere o parte din nevoile de finantare externa in urmatorii doi ani, contribuind astfel la reducerea vulnerabilitatii economiei in ce priveste balanta de plati pe termen scurt si situatia bugetara.

Platile efectuate in cadrul programului propus vor depinde de realizarea unor progrese importante in cadrul programului FMI, precum si de punerea in aplicare a conditiilor de politici specifice convenite intre Republica Moldova si UE printr-un memorandum de intelegere. Aceste conditii ar urma sa abordeze unele dintre deficientele fundamentale ale economiei si ale sistemului de guvernanta economica din Republica Moldova, in special in sectorul bancar.

Context

Asistenta macrofinanciara este un instrument exceptional al UE, de raspuns in caz de criza, de care dispun tarile partenere din vecinatatea UE. Aceasta este complementara celei oferite de FMI.

O asistenta macrofinanciara anterioara acordata Republicii Moldova, integral sub forma de finantare nerambursabila, in valoare de 90 de milioane de euro, a fost pusa in aplicare cu succes in perioada 2010-2012.
Noul program de asistenta ar urma sa fie platit in trei transe, in 2017 si 2018.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top