Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) a relansat cererea de proiecte pentru finantarea asistentei directe acordata traficului de persoane.
Obiectivul general este cresterea accesului victimelor traficului de persoane la servicii sociale specializate de calitate acordate de organizatiile neguvernamentale.
Prioritati:
1. Repatrierea voluntara asistata a victimelor traficului de persoane
2. Acordarea de servicii sociale victimelor traficului de persoane, adaptate nevoilor specifice.
3. Extinderea furnizarii serviciilor sociale specializate pentru victimele traficului de persoane din mediul rural/ orase mici.
Termenul limita dorit pentru transmiterea intrebarilor in scris
Nicio informatie nu va fi furnizata prin telefon. Orice intrebare poate fi transmisa in mod anonim. Intrebarile transmise dupa data limita nu vor fi luate in calcul. Raspunsurile vor fi publicate pe http://www.anitp.mai.gov.ro/proiect v.a. inainte de data de 13 Februarie 2017. Aplicantii sunt responsabili de luarea in considerare a raspunsurilor la momentul pregatirii aplicatiei.
Bugetul disponibil
Bugetul total ce va fi pus la dispozitia aplicantilor pentru aceasta cerere de proiecte este de maximum 1.200.000 de CHF, pentru finantarea a cel putin 2 proiecte.
Aplicantii pot solicita in cadrul acestei cereri un minimum de 100.000 CHF si un maximum de 300.000 CHF.
Aplicatiile care vor obtine cel mai mare punctaj2 vor fi finantate, cu incadrarea in bugetul maxim alocat cererii de proiecte. In ipoteza in care se depaseste bugetul maxim alocat pentru Cererea de proiecte pentru anul 2017, si anume 1200.000 CHF, se va solicita ultimului/ ultimilor aplicant/ aplicanti selectati pentru finantare ajustarea bugetului/bugetelor, astfel incat sa se asigure incadrarea in bugetul total al Cererii de proiecte pentru anul 2017.
Agentia de Implementare (ANITP) isi rezerva dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile. Finantarea va acoperi 100 % costurile totale eligibile ale proiectului, din care 85 % – contributia Organismului Intermediar Elvetian (SIB) din partea elvetiana si 15 % – contributia ANITP de la bugetul stat.
Grupul-tinta (beneficiarii)
Proiectul vizeaza sprijinirea serviciilor de asistenta acordate victimelor traficului de persoane in Romania.
Grupul-tinta este reprezentat doar de victimele traficului de persoane, minori si adulti, indiferent de forma de exploatare sau tara de destinatie, identificate si referite potrivit procedurilor din Mecanismul National de Identificare si Referire.
Beneficiarii asistentei directe oferita in cadrul proiectelor pot fi:
- victimele traficului de persoane identificate de la data de 01 ianuarie 2016 pana la inceperea proiectului (Mai 2017), daca acestea nu au beneficiat anterior de servicii similare de asistenta acordate in cadrul altor proiecte;
- victime identificate in perioada de implementare a proiectului (Mai 2017 – Mai 2018), daca aceste victime nu au beneficiat anterior de servicii similare de asistenta acordate in cadrul altor proiecte.
Activitatile eligibile
Scopul acestei cereri de proiecte este de a pune la dispozitia aplicantilor fondurile necesare pentru acordarea de servicii specializate de asistenta astfel incat, prin proiectele propuse, nevoile victimelor sa fie indeplinite pe intreg teritoriu al Romaniei.
Toate activitatile unui proiect trebuie sa includa furnizarea efectiva de servicii sociale specializate pentru victimele traficului de persoane, in calitate de beneficiari directi.
Sunt vizate proiecte care abordeaza urmatoarele activitati:
• Repatrierea persoanelor prezumate victime ale traficului: suport pentru obtinerea documentelor de calatorie, suport pentru organizarea calatoriei din tara de destinatie/ in tara de origine, suport pentru organizarea calatoriei in Romania.
• Recuperarea si reintegrarea sociala a victimelor traficului de persoane identifcate: asistenta rezidentiala, asistenta medicala, sprijin pentru obtinerea beneficiilor de asistenta sociala, consiliere psihologica si terapii de specialitate, servicii de educatie, servicii de consiliere si formare profesionala, servicii de reintegrare in munca, asistenta juridica; serviciile pot fi acordate in centre de zi, centre rezidentiale sau in comunitate.
• Extinderea serviciilor sociale specializate pentru victimele traficului de persoane: activitati care sa asigure recuperarea si reintegrarea sociala a victimelor din mediul rural/ orase mici sau judete/ regiuni in care serviciile respective nu sunt disponibile in prezent; serviciile pot fi furnizate in centre de zi sau in comunitate.
Aplicantii eligibili
1. Aplicantii trebuie sa fie organizatii neguvernamentale si sa intruneasca urmatoarele conditii:
a. Aplicantul trebuie sa fie organizatie neguvernamentala, stabilita in Romania (cu sediul social in Romania), si entitate fara scop patrimonial. Partenerii pot fi autoritati publice locale, organizatii neguvernamentale (ONG), organizatii interguvernamentale;
b. Sa fie acreditati ca furnizori de servicii sociale de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale;
c. Sa detina licenta de functionare/ licenta de functionare provizorie, pentru servicii sociale destinate victimelor traficului de persoane3;
d. Aplicantul, precum si partenerii trebuie sa fie persoane juridice. Aplicatiile transmise de persoane fizice nu sunt eligibile.
2. Aplicantii trebuie sa aiba experienta relevanta in furnizarea de asistenta directa victimelor traficului de persoane in ultimii 3 ani (a se vedea punctul nr. 7 din Anexa Nr. 1). Acestia ar trebui sa dovedeasca de asemenea, experienta in managementul de proiect.
3. Conditiile mentionate mai sus sunt obligatorii si cumulative.
Parteneriatele
Parteneriatul este permis si trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
a. Pentru a fi eligibili, partenerii aplicantului trebuie sa implice costuri/ cheltuieli din Program. In cazul in care organizatia/ organizatiile nu se regasesc in aceasta definitie, nu sunt considerate parteneri.
b. Daca in cadrul Cererii de proiecte o aplicatie are mai multi parteneri, aplicantul va fi si coordonator al parteneriatului. In cazul in care un partener se retrage, aplicantul va prelua toate responsabilitatile partenerului retras. Aplicatia va prezenta toti membrii si rolurile lor. Membrii parteneriatului poarta impreuna responsabilitatea pentru aplicatie.
Subcontractarea
Subcontractarea este permisa. In cazul in care aplicantul contracteaza anumite servicii, aplicantul poarta intreaga responsabilitate pentru serviciile furnizate. El va prezenta toti subcontractorii cu rolurile lor atribuite.
Organizatiile neguvernamentale nu pot aplica daca:
a. Persoanele cu putere de reprezentare, decizie sau control asupra organizatiilor au facut obiectul unei condamnari pentru o fapta privind conduita profesionala, printr-o hotarare definitiva a unei autoritati competente dintr-un stat membru UE;
b. Persoanele cu putere de reprezentare, decizie sau control asupra organizatiilor au facut obiectul unei condamnari definitive pentru frauda, coruptie, participare la o organizatie criminala, spalare de bani sau orice alta activitate ilegala in detrimentul intereselor financiare ale UE;
c. Sunt in faliment;
d. Nu si-au indeplinit obligatiile de plata a contributiilor la asigurarile sociale, a impozitelor sau taxelor datorate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare
e. Regulile de mai sus se aplica si partenerilor de proiect.
Criterii de excludere de la finantare
Aplicantii vor fi exclusi de la finantare daca:
- nu au furnizat informatiile solicitate de Agentia de Implementare (ANITP), in termenele stabilite ori informatiile si datele furnizate nu sunt conforme cu realitatea;
- se afla in una din situatiile de excludere din sectiunea 12.
Criterii de evaluare si atribuire
Aplicatiile eligibile vor fi evaluate pe baza urmatoarelor criterii de evaluare si atribuire:
Pachetul de aplicatie si celelalte documente vor fi transmise cel mai tarziu la data de 23 Februarie 2017, ora 12:00, ora locala a Romaniei.
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
[caseta-final-fise]
Finantator: Programul de Cooperare Elvetiano-Roman
Sursa: ANITP