Cerere de propuneri de proiecte, programul european COSME – Oportunitati pentru antreprenorii europeni in economia colaborativa

investitii-imm.jpg

Comisia Europeana a lansat o noua cerere de propuneri de proiecte a programului COSME – „Programul UE pentru Competitivitatea Intreprinderilor si IMM-urilor” 2014-2020. Titlul cererii: „Oportunitati pentru antreprenorii europeni in economia colaborativa”.

Status: ACTIV
Depunere pana la: 20.04.2017
Buget: 2.000.000 Euro

Context, definitie si obiective:

Prezenta cerere de propuneri pune in aplicare proiectul pilot “Inițiativa start-up economia colaborativa – Finanțarea viitorului antreprenoriatului european” inițiat de Parlamentul European și pentru care finanțarea deciziilor (linia bugetara 02 02 77 26) a fost adoptata de Comisie la data de 21 decembrie 2016.

Potrivit Comunicarii Comisiei, economia colaborativa sau „sharing economy” se refera la: modelele de afaceri ale caror activitați pot facilitata platformele colaborative care creeaza o piața deschisa pentru utilizarea temporara a bunurilor sau a serviciilor furnizate deseori de catre persoane particulare. Economia colaborativa cuprinde trei categorii de actori: a) furnizorii de servicii care au aceleași active, resurse, timp și/sau aptitudini – acestia pot fi persoane particulare care ofera servicii in mod ocazional (colegi) sau furnizorii de servicii care acționeaza in calitatea lor profesionala (furnizori de servicii profesionale), b) utilizatori ai acestora, și c) intermediari care conecteaza – prin intermediul unei platforme on-line – utilizatorii și furnizorii si care faciliteaza tranzacțiile intre ei (platforme de colaborare). In general, tranzacțiile economiei colaborative nu implica o schimbare de proprietate și pot fi realizate pentru profit sau non-profit.

Economia colaborativa are cinci trasaturi:
1. activeaza tehnologii Internet;
2. conecteaza rețele de distributie de persoane și/sau active;
3. utilizeaza capacitați nefolosite de bunuri tangibile și intangibile;
4. incurajeaza interacțiuni semnificative și de incredere;
5. imbrațișeaza deschiderea, inclusivitatea si ceea ce apartine tuturor.

Obiectiv si rezultate asteptate:

Obiectivul principal al acestui apel este de a identifica și de a stabili legaturi cu platforme economice colaborative pentru a face schimb de experiența cu toate parțile interesate și pentru a ajuta IMM-urile europene și intreprinderile sociale la potențialul lor de creștere, dar și alte parți interesate sa utilizeze posibilitațile/oportunitatile economiei partajate.

Printre rezultatele asteptate:

– o cartografiere a inițiativelor și platformelor economiei colaborative disponibile in regiuni, pentru a identifica principalii actori si a sprijini acest tip de economie;
– organizarea și documentarea evenimentelor pentru a discuta despre dezvoltarea economiei colaborative in Europa;
– evaluarea nevoilor IMM-urilor și a intreprinderilor sociale avand un potențial ridicat de creștere și facilitand integrarea activitaților lor in aceste platforme de colaborare;
– povesti de succes ale acestei initiative care vor servi ca sursa de inspiratie si model de buna practica pentru alte afaceri, etc.

Bugetul cererii: 2.000 000 €; se acorda maximum 90% cofinantare si maximum 400.000€/proiect.

Eligibilitate: numai parteneri ai European Enterprise Network (EEN) care au incheiat un acord de cooperare pentru perioada 2015 – 2020 (lista pentru Romania aici) spre exemplu: camere de comert si industrie, universitati, agentii de dezvoltare, companii, diverse asociatii de profil, etc.

Informatii suplimentare:

– Comisia are in vedere sa cofinanțeze 5 propuneri de proiecte.
– Aplicatia trebuie depusa prin Sistemul electronic de aplicare.
– Parteneriatul de proiect trebuie sa fie format din parteneri care provin din minimum 4 tari ale UE.
– Proiectele se implementeaza pe o perioada de maximum 24 de luni.
– Partenerii nu pot participa decat intr-un singur proiect depus la aceasta cerere de propuneri.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 20 aprilie 2017 (orele 17:00 la Bruxelles).

Intrebarile referitoare la aceasta cerere de proiecte pot fi adresate la email-ul: [email protected]

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website
Ghidul solicitantului

[caseta-final-fise]

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.