Centru de promovare a turismului Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

primarie, proiect, Uniunea Europeana, turism

Proiectul, in valoare de 282.330,70 euro, s-a derulat prin Programul de Vecinatate Romania-Serbia 2004-2006, fiind finantat in proportie de 88% din fonduri nerambursabile alocate de Uniunea Europeana si guvernul Romaniei, diferenta fiind asigurata de Consiliul Judetean Caras-Severin.

In cadrul proiectului a fost amenajat un centru de informare turistica la Sasca Romana, s-a realizat o baza de date cu privire la potentialul natural, antropic si infrastructura turistica existenta in arealul Parcului National Cheile Nerei – Beusnita. Totodata, s-au realizat produse de marketing turistic si a fost elaborata o strategie de dezvoltare si promovare a activitatilor turistice in acest areal.

„Proiectul urmareste promovarea, intr-un cadru largit, a atractiilor turistice din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita si a celor din Banatul de Sud – Serbia, pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti si investitori, cu scopul dezvoltarii economice a regiunilor, precum si al imbunatatirii calitatii standardului de viata al populatiei din regiunile tinta”, a declarat presedintele CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde.

Parcul National Cheile Nerei Beusnita a luat fiinta in anul 1990 si poate fi vizitat in orice anotimp, obiectivele turistice principale fiind Cheile Nerei, Lacul Dracului, Ochiul Bei, tunelele si potecile sapate in stanca, apoi Cascadele Beusnitei, Cheile Susarei, Cheile Minisului, Turnul Beg, Cetatea Potoc, Manastirea Calugara, pesteri si grote.

Obiectivul principal al proiectului il constituie dezvoltarea economico-sociala echilibrata a zonei de granita dintre Banatul de Sud din Serbia si judetul Caras-Severin din Romania, prin cooperare transfrontaliera in domeniul promovarii turismului. Astfel, se doreste stimularea industriei turismului din Banatul de Sud – Serbia si judetul Caras-Severin, pentru a deveni un factor major in cresterea economica locala si transfrontaliera, precum si protejarea si promovarea internationala a valorilor naturale si a mostenirilor culturale ale celor doua zone de granita.

Un alt obiectiv specific il reprezinta crearea cadrului institutional si operational, pentru facilitarea cooperarii intre mandatarii din industria turismului din ambele zone si incurajarea comunitatilor din cele doua regiuni ale granitei de a promova cooperarea pe termen lung, prin desfasurarea de activitati comune, sociale si culturale. Centrul a fost dotat cu echipament IT si mobilier si are o suprafata de aproape 70 de metri patrati. Practic, prin implementarea proiectului a fost semnat un protocol de colaborare intre Primaria Sasca Montana si municipalitatea Varset, privind promovarea atractiilor turistice din Banatul sarbesc si Parcul National Cheile Nerei – Beusnita.

Cu acest prilej, a fost realizata si o baza de date ce cuprinde atat potentialul natural si antropic, cat si infrastructura turistica existenta in arealul rezervatiei si a fost intocmita strategia de dezvoltare si promovare a activitatilor turistice pentru aceasta locatie. Grupul tinta il reprezinta in special locuitorii regiunii de granita, care vor beneficia in mod direct de avantajele cooperarii si a parteneriatului, de o parte si de alta a frontierei. O alta categorie de beneficiari o reprezinta turistii traditionali, romani si sarbi, potentialii turisti din zona de frontiera, dar si din toata Europa, precum si persoanele care tranziteaza zona granitei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top