
In cadrul parteneriatului, administratia judeteana va pune la dispozitie terenul necesar constructiei, iar partea italiana va asigura sursele de finantare, estimandu-se ca lucrarile ar putea incepe in acest an si ca prima parte a acestora se va incheia in anul 2010.
Prima parte a studiului de fezabilitate necesar pentru constructia aeroportului a fost prezentata, marti, conducerii CJ Hunedoara, varianta finala fiind prevazuta sa fie gata pana in luna aprilie. „In prima faza se va construi o pista in lungime de 2.000 de metri, un hangar pentru trei avioane si o cladire dotata cu toate utilitatile.
Aceasta faza se va incheia intr-un an de la data inceperii constructiei. Structura de baza este evaluata la 15 milioane de euro, dar ne gandim si la investitii ulterioare pentru dezvoltarea industriala adiacenta activitatii aeroportuare”, a declarat Pietro Niedda, responsabil cu dezvoltarea proiectelor internationale din cadrul companiei Meridiana, care se ocupa cu gestionarea activitatilor aeroportuare.
Studiul de fezabilitate a fost realizat pentru o perioada de 20 de ani si prevede ca in primii trei ani aeroportul sa functioneze pe curse interne, dupa care va primi si zboruri internationale. „Pentru inceput va fi un aeroport destinat curselor interne, urmand ca apoi sa se dezvolte pe relatii internationale. In acest proiect, noi vom oferi terenul necesar constructiei. Cred ca in acest an vom incepe lucrarile, astfel ca in 2010 sa putem decola de pe aeroportul Deva”, a afirmat, la randul sau, presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.
Conform studiului de fezabilitate, se estimeaza ca dupa primii cinci ani de functionare, traficul de pasageri pe aeroport va ajunge la 112.000 de persoane anual, iar dupa zece ani acesta va creste la 550.000 de calatori, numarul acestora urmand sa se dubleze la finalul celor 20 de ani pentru care au fost facute calculele. Aeroportul de la Deva va prelua modelul aerogarii private din regiunea Olbia-Sardinia, administrata de aceeasi firma italiana.