Planul de prevenire a neregulilor in implementarea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), initiat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a avut in perioada 28 – 31 august o noua serie de actiuni in sprijinul beneficiarilor si personalului institutiei, la nivelul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 2 – Sud Est Constanta (CRFIR).
Echipa AFIR, condusa de Daniel-Eugeniu CRUNtEANU, Director General Adjunct AFIR, a fost la CRFIR 2 Constanta, unde au avut loc sesiuni de lucru cu personalul centrului regional si ai oficiilor judetene Constanta si Tulcea, dar si intalniri cu beneficiari ai proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.
Printre beneficiarii publici si privati prezenti la intalniri s-au numarat reprezentantii primariilor comunelor Cumpana, Poarta Alba si Vadul lui Traian, echipa de implementare a GAL „Canal Dunare-Marea Neagra 2016” si reprezentanti ai societatilor Avi Babadag si Ecopesc.
”Actiunile de preventie se fac atat pentru beneficiari, cat si pentru angajatii AFIR. Scopul principal a fost, pe de o parte, analizarea riscului de aparitie a neregulilor si fraudelor in implementarea proiectelor, iar pe de alta parte cresterea gradului de constientizare a personalului AFIR si al beneficiarilor cu privire la modul de verificare a proiectelor si respectiv, de respectare a obligatiilor contractuale, cu atat mai mult cu cat aceste obligatii trebuie respectate pe toata perioada de executie si monitorizare a unui proiect. Feedback-ul primit a fost unul pozitiv, si prin faptul ca actiunea a fost corect perceputa ca nefiind o activitate de control, ci ca o actiune de sprijin, avand la baza noua abordare a relatiei dintre Agentie si beneficiari” a declarat Daniel-Eugeniu CRUNtEANU, Director General Adjunct Active Fizice si Plati Directe.
Tematica intalnirilor a avut ca obiectiv prevenirea si diminuarea riscului de aparitie a neregulilor si fraudelor, inclusiv prin corecta identificare a factorilor care semnaleaza posibile nereguli in accesarea si utilizarea fondurilor nerambursabile, in etapele de evaluare si implementare a investitiilor sustinute prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).
In cadrul evenimentelor au fost sustinute prezentari avand ca obiect tematica actiunii – prevenirea neregulilor si a fraudelor si a unor studii de caz din activitatea de control a Directiei Control si Antifrauda si a directiilor de specialitate participante, la care au fost prezenti reprezentantii CRFIR si OJFIR, precum si in deplasari la amplasamentele proiectelor beneficiarilor AFIR anterior mentionati.
Sursa: AFIR