MFP: Comisia Euopeana aproba solicitarea Romaniei privind aplicarea masurii de derogare pe sistemul comun al TVA

imageResize-7.jpg

Comisia Europeana a aprobat solicitarea Romaniei, transmisa in luna aprilie a acestui an, de continuare a aplicarii masurii de derogare privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, care permite scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile cu o cifra de afaceri anuala care nu depaseste un prag specific, informeaza vineri Ministerul Finantelor Publice (MFP).

„Ministerul Finantelor Publice a solicitat Comisiei Europene, in aprilie 2017, continuarea aplicarii masurii de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata care permite scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile cu o cifra de afaceri anuala care nu depaseste un prag specific”, specifica reprezentantii MFP.

In acelasi timp, Romania a solicitat derogare privind cresterea plafonului de scutire de la echivalentul in moneda nationala a 65.000 de euro, calculat la cursul de schimb din ziua aderarii la Uniunea Europeana, respectiv 220.000 lei, la echivalentul in moneda nationala a 88.500 euro, calculat la cursul de schimb din ziua aderarii la Uniunea Europeana, respectiv 300.000 lei.

Astfel, decizia 2017/1855 de autorizare a Romaniei privind aplicarea masurii solicitate a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 265, din luna octombrie 2017.

Actul normativ prin care se poate pune in practica aceasta decizie se afla in dezbatere in Parlamentul Romaniei. in momentul finalizarii procesului legislativ, Ministerul Finantelor Publice va comunica opiniei publice data de la care decizia va putea fi aplicata.

‘Un prag mai ridicat pentru regimul special aplicat intreprinderilor mici constituie o masura de simplificare, deoarece poate reduce in mod semnificativ obligatiile in materie de TVA pentru intreprinderile mici. Romania se asteapta ca masura sa reduca obligatiile in materie de TVA in cazul mai multor intreprinderi mici. De asemenea, acest regim ar trebui sa degreveze administratia fiscala de sarcina de a monitoriza colectarea unui volum redus de venituri de la un numar mare de intreprinderi mici’, se arata in decizia publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top