Intalnirea ministrului Agriculturii cu comisarul european responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara

3793b7e33956f452215e5447180502e1_XL.jpg

Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit in 19 octombrie 2017, la sediul institutiei, pe comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara. Alaturi de delegatia comisarului european au participat si oficiali ai Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Din partea MADR au fost prezenti secretarii de stat, precum si Alexandru Stanescu, presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, Doina Baiculescu, director general al Autoritatii Nationale Fitosanitare, Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Bogdan Pandelica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat pesta porcina africana, pesta porcina clasica, neonicotinoidele, dublul nivel de calitate al produselor agroalimentare, bunastarea animalelor.

In deschiderea intalnirii de la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Petre Daea a multumit reprezentantilor Comisiei Europene pentru tot sprijinul acordat in combaterea focarului de pesta porcina africana confirmat la sfarsitul lunii iulie 2017 in Romania, intr-o exploatatie de la periferia municipiului Satu Mare. Imediat dupa aparitia suspiciunii de pesta porcina africana, autoritatile veterinare judetene, impreuna cu celelalte autoritati teritoriale implicate in controlul bolii, au luat toate masurile de control necesare pentru stoparea raspandirii virusului, asa cum prevede legislatia europeana in vigoare, Directiva Consiliului 2002/60/CE transpusa in legislatia nationala si a fost pus in aplicare planul national de contingenta pentru pesta porcina africana. Comunicari despre confirmarea bolii au fost facute imediat catre Comisia Europeana (CE) si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE). De atunci situatia este stabila, neinregistrandu-se alte focare de pesta porcina africana.

Ulterior, Romania a primit vizita Echipei de Urgente Veterinare a Comisiei Europene, echipa fiind impresionata de rapiditatea cu care au fost luate masurile legale pentru stoparea difuzarii virusului si controlul circulatiei animalelor.

Comisarul european a apreciat modul in care Romania a gestionat aceasta problema si a pus accentul pe importanta unei comunicari corecte intre toate partile implicate astfel incat sa poata actiona impreuna ori de cate ori situatia o impune.

In ce priveste problema neonicotinoidelor, ministrul Petre Daea a prezentat punctul de vedere al asociatiilor de producatori agricoli si de seminte. Acestia, de la aparitia Regulamentului 485/2013, ce interzice utilizarea a trei substante active din clasa neonicotinoidelor, au adresat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale solicitari pentru mentinerea utilizarii tratamentului semintelor de porumb, floarea-soarelui si rapita pentru asigurarea competitivitatii agriculturii romanesti prin acordarea de autorizatii temporare pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide.

Facem precizarea ca Romania a solicitat, incepand cu anul 2014, derogari pentru tratarea semintelor cu neonicotinoide in campania de primavara.

“Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara a cautat solutii alternative pentru folosirea neonicotinoidelor. Astfel, la secretariatul Comisiei Nationale de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor s-au depus doua dosare pentru doua produse care sunt o alternativa la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor de rapita, floarea soarelui si porumb”, a afirmat ministrul Petre Daea in acest context.

In incheiere, ministrul Agriculturii a apreciat cuvintele adresate de catre echipa comisarului european subliniind ca “prin sustinerea Comisiei Europene si forta noastra putem face tot ceea ce ne propunem in perspectiva anului 2019, cand Romania va detine pentru sase luni presedintia Consiliului UE”.

Reamintim ca, in perioada 19-20 octombrie, comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara, se afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top