Prima editie a proiectului „Fondul de Invoare Culturala” al Centrului Cultural Clujean

poster-1024x682.jpg

Centrul Cultural Clujean (CCC), in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, propune locuitorilor din Marasti si Manastur sa dezbata si sa testeze vreme de sase luni idei pentru reorganizarea spatiilor din cartiere, pentru a contribui in acest fel cu solutii la rezolvarea problemelor legate de aglomeratia din oras.Centrul Cultural Clujean (CCC), in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, propune locuitorilor din Marasti si Manastur sa dezbata si sa testeze vreme de sase luni idei pentru reorganizarea spatiilor din cartiere, pentru a contribui in acest fel cu solutii la rezolvarea problemelor legate de aglomeratia din oras.

Status: Inactiv
Depunere:  24 octombrie 2017
Buget:  5.000 de euro/proiect

Fondul de Inovare Culturala (FIC) este un mecanism care sprijina identificarea, experimentarea si masurarea de solutii alternative la probleme ale orasului care sunt astazi greu de finantat, greu de abordat sau chiar greu de identificat.

In 2017, prima editie a Fondului are ca tema mobilitatea si abordeaza probleme legate de aglomeratia din oras. Am identificat trei zone din cartierele Marasti si Manastur si suntem pregatiti sa sustinem cu bani, specialisti si autorizatii pe clujenii care au propuneri de imbunatatire a modului in care folosim impreuna aceste spatii. Dupa perioada de testare, decidem impreuna daca permanentizam schimbarile propuse si daca le putem implementa si in alte locuri din oras. Fondul de Inovare Culturala este un proiect al Centrului Cultural Clujean, derulat in colaborare cu directiile tehnice de resort din Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

Misiuni si obiective

CCC are misiunea de a implementa programul cultural cu care orasul a candidat pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, precum si de a dezvolta noi politici culturale si de oras pentru dezvoltarea Clujului.

CCC are patru mari obiective pe termen lung:

  • Dezvoltarea Clujului ca oras european de referinta in domeniul artei si al culturii;
  • Implicarea comunitatilor orasului intr-un proiect comun, capabil sa ne transforme dintr-o federatie de comunitati intr-o uniune clujeana;
  • Mobilizarea culturii pentru consolidarea unei economii creative puternice;
  • Elaborarea si implementarea de politici si proiecte culturale si de dezvoltare urbana.

Programul CCC are trei linii directoare, corespunzatoare primelor trei obiective ale organizatiei:

  • Culture Inspires (oras artistic de referinta);
  • Culture Connects (comunitati unite);
  • Culture Works (economie creativa).

Programul este completat de o serie de proiecte transversale, integratoare, care deservesc cel de al patrulea obiectiv al CCC (politici pentru dezvoltare urbana).

Pentru testarea solutiilor experimentale propuse de cetateni, organizatorii au identificat trei zone din cele mai aglomerate cartiere ale orasului: Bucegi – Paraul Calvaria (Manastur), Scortarilor – Parcul Farmec (Marasti) si StradaPiuariu – Caminele UTCN (Marasti). Doritorii sunt invitati sa se adunein grupuri de cate zece vecini si sa stabileasca impreuna cum vor sa transformecele trei zone, pentru a le utiliza mai bine. Propunerile trebuie inscrise pe www.cccluj.ro/inovare pana in 24 octombrie.

Centrul Cultural Clujean sprijina cel putin doua idei castigatoare cu cate 5.000 de euro, precum si cu specialistii si autorizatiile de care e nevoie pentru ca propunerile sa fie testate in practica. Daca rezultatele sunt bune, CCC va oferi Primariei Cluj-Napoca teme de proiectare pentru permanentizarea schimbarilor propuse in zonele experimentale ale proiectului.

Calendarul proiectului

  • 11.10.17 – 24.10.17 inscrierea propunerilor – prin formular de inregistrare pe site-ul CCC;
  • 25.10.17 – 01.11.17 Selectarea propunerilor castigatoare;
  • 09.11.17 – 11.11.17 Cele doua echipe cu propuneri castigatoare sunt invitate la Dialogurile Urbane, unde specialistii CCC ii ajuta sa-si dezvolte proiectele si sa isi stabileasca un plan detaliat pentru implementare;
  • 01.12.17 – 31.05.18 Implementarea proiectelor;
  • 10.06.18 – 11.06.18 Echipele castigatoare participa la o noua editie a Dialogurilor Urbane, unde discuta, alaturi de specialistii CCC si ai Primariei, despre posibilitatile de continuare a proiectelor si despre cele de replicare a lor in alte locuri din oras;
  • 12.06.18 – 31.07.18 Daca e cazul, CCC realizeaza, cu implicarea echipelor cu propuneri castigatoare, si a specialistilor necesari, teme de proiectare pentru regandirea functiunilor permanente ale interventiilor vizate de proiectele castigatoare.

Propunerile pot viza

  • Schimbarea modului in care sunt folosite in prezent spatiile comune din zonele vizate de proiect (strazi, parcari, intersectii, trotuare, spatii verzi, garaje, garduri, front de apa etc.);
  • Promovarea unui stil de viata activ si in armonie cu preocuparile riveranilor;
  • Cresterea utilizarii facilitatilor din cartier (spatii comerciale, spatii de sport si agrement etc.) in detrimentul celor din centrul orasului.

Propunerile se trimit pana in 24 octombrie 2017 sub forma unei scrisori de intentie care identifica problema care se vrea rezolvata, solutiile propuse si planul de lucru pentru implementare. Scrisorile de intentie trebuie sa aiba sprijinul a cel putin 10 vecini, persoane fizice sau juridice care vor fi implicate, alaturi de initiator si de specialistii FIC, in implementarea proiectului propus.

Buget

Fondul de Inovare Culturala va sprijini propunerile castigatoare cu:

  • Cate 5.000 de euro pentru faza de implementare (aceasta suma poate include remuneratii pentru echipa de proiect);
  • O echipa de specialisti in legislatie, siguranta circulatiei, management public si mobilitate, in arhitectura si design, evenimente si productie, in antreprenoriat si organizare comunitara, in dezvoltare software, care sa ajute echipele de proiect in implementarea solutiilor;
  • Autorizatiile necesare pentru folosirea temporara a spatiilor conform propunerilor.

Contact

Adresa: Blvd. 21 decembrie 1989, nr. 58, cod 400094, Cluj-Napoca, Romania
Telefon fix: +40 372 773 603
Email: [email protected]
Facebook: CCCluj

Documentatie

Website

Documente utile

Inscrieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top