A 5-a editie de “mamuti” Agili s-a incheiat la Cluj-Napoca!

mamuti_.2014_finalIn perioada 4-5 aprilie, Colors in Projects, in parteneriat cu Today Software Magazine, au iesit in intampinarea clujenilor pentru a treia oara cu evenimentul …even mammoths can be Agile.

Ca element de noutate, in cadrul acestei editii, am avut doua stream-uri in paralel, precum si sesiuni World Café. Participantii au putut alege la ce prezentari sa asiste, in functie de subiectul de interes pentru ei. In cadrul primului stream, prezentarile s-au axat pe partea ‘hard’ a domeniului Agile, iar in cel de-al doilea, pe zona de ‘soft skills’. In cadrul sesiunilor World Café din cele doua stream-uri, participantii au fost invitati la dezbatere, pe teme diferite, alaturi de speaker-ii de la eveniment, care au moderat cele sase grupuri formate.

Ghidati de cei doi moderatori sprintari, Dan Radoiu si Adina Grigoroiu, participantii, in numar de peste 200 au avut ocazia sa dezbata, impreuna cu speakeri locali si internationali, fiecare impartasind din experienta proprie.

Au fost alaturi de noi trei speakeri internationali: Mihael Nir, Andrea Provaglio si Reiner Kuehn.

Michael Nir ne-a prezentat cateva dintre secretele unui Product Owner de succes (printre acestea numarandu-se competentele de Business Analysis), rolul sau vital in procesul de dezvoltare organizationala, precum si harta dupa care trebuie sa se ghideze in drumul catre excelenta.

Andrea Provaglio ne-a povestit despre schimbarile culturale majore intalnite in gestionarea proiectelor bazate pe cunoastere, precum strategiile si modelele mentale necesare pentru a face fata unui nivel ridicat de incertitudine. Am discutat de asemenea despre efemeritate, incertitudine, cunoastere si nevoia de restructurare a creierului in contextul actual.

Reiner Kuehn ne-a explicat cum si de ce este important sa folosim rezervele de timp (slack) in conducerea proiectelor Agile, ce impact au aceastea asupra inovatiei si motivarii, precum si despre provocarile folosirii lor intr-un mediu in care utilizarea resurselor reprezinta un KPI, iar managerii masoara progresul in functie de numarul de caracteristici livrate.

George Anghelache & Cristian Cazan ne-au incantat cu o altfel de prezentare: imitand celebrele personaje, Luke Skywalker si Darth Vader, s-au luptat cu sabii laser in provocarea de a transforma galaxia IT conform principiilor Agile. De asemenea, au pus in scena diferite situatii cu care se confrunta un Scrum Master, oferind pentru fiecare dintre acestea solutii pentru imbunatatirea comunicarii si a activitatilor.

De la Ruxandra Banici am aflat ca metoda aleasa pentru conducerea proiectului (fie ca vorbim despre Scrum sau alta) trebuie ajustata continuu in functie de nevoile proiectului, incercand, in acelasi timp, sa sa schimbam contextul astfel incat acesta sa sustina metoda de baza. Totul urmand un set clar de principii.

Oana Oros, prin analogii cu exemple din viata de zi cu zi, ne-a adus in atentie cateva lacune ascunse in comunicarea dintre actorii Agile, lacune care pot aparea pe mai multe niveluri precum: analiza, dezvoltare, testare, leadership, management…

Andrei Doibani ne-a vorbit despre cum functioneza procesul de adoptare a metodologiei Agile in industriile cu reglementari foarte stricte, dare si despre abordarile hibrid, precum Water-Scrum-Fall.

Izabella Paun si Danielle Popescu-Abrudan ne-au aratat cum merge afacerea din spatele scenei, cum au colaborat un Delivery Manager impreuna cu un Project Manager si cum metoda Agile le-a ajutat sa construiasca succesul intr-o structura extrem de complexa.

Adrian Lupei ne-a vorbit despre metoda Kanban. El ne-a explicat cum, prin implementarea Kanban-ului in Bitdefender, procesele de lucru au fost imbunatatite, vizibilitatea activitatii a crescut, iar echipele au inceput sa colaboreze mai bine.

Dan Berteanu ne-a provocat la dezbatere: care sunt criteriile pe care ne bazam in luarea deciziilor atunci cand acestea au implicatii majore de natura etica? Prin aducerea in atentie a doua dintre cele mai cunoscute experimente de natura etica – Problema troleului si cea a prizonierului – Dan a reusit sa creeze o atmosfera plina de buna dispozitie.

Calin Damian ne-a povestit despre importanta alegerii instrumentelor potrivite in procesul de adaptare al organizatiilor la noile cerinte privind puterea de procesare si de stocare, schimbari care au un impact major asupra echipelor de dezvoltare software, de asigurare a calitatii si de suport.

Simona Bonghez ne-a vorbit despre deciziile luate in proiecte si consecintele lor asupra evolutiei unui proiect. Am aflat de la Simona care sunt punctele cheie de decizie in timpul ciclului de viata al unui proiect, pe ce modele de decizie ne putem baza, dar si care sunt acei factori care influenteaza procesul de luare a deciziilor al unui manager de proiect.

Am incheiat cu multe cadouri si surprize pentru cei prezenti in sala, apoi am mers cu totii la cocktail in ritm de dans, acompaniati de trupa The Glass Fish (care timp de o ora ne-au incantat cu cover-uri unul mai frumos decat celalalt) dar si de multe baloane colorate  insotite de zambete si multa, multa voie buna!

A doua zi a avut loc 2 Workshop-uri: Managementul Conflictelor sustinut de Simona Bonghez si Kanban in practica sustinut de Adrian Lupei, ambele depasind numarul limita de participanti.

Vom reveni cu drag si anul viitor in Cluj pentru a patra oara, deja a devenit o traditie.

Va invitam sa accesati imagini din cadrul evenimentului pe pagina noastra de Facebook/Colors in Projects sau accesand linkul http://goo.gl/kz06Ob.

Va asteptam cu drag la evenimentele noastre din Iasi – 10-11 octombrie si Cluj – in primavara anului viitor!
Mai multe detalii pe www.colorsinprojects.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.