A XII-A Reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Competitivitate

Fonduri-firme_1.jpg

În data de 09 martie 2023, la Brașov, a avut loc a XII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Competitivitate. Evenimentul, prezidat de doamna Csilla HEGEDÜS, Secretar de Stat în cadrul MIPE, a beneficiat de prezența reprezentantei Comisiei Europene Iva MARIC, Manager de program în cadrul DG REGIO și a doamnei Roxana MÎNZATU – Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, coordonator al Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene.Sfarsitul primului paragraf

La această reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Competitivitate au participat reprezentații entităților care fac parte din Comitetul de Monitorizare și observatorii desemnați, fizic sau on-line.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate progresele înregistrate atât la nivel de Program, cât și pentru fiecare axă prioritară distinct. Astfel, s-a constatat că de la reuniunea anterioară a Comitetului de Monitorizare din mai 2022, când rata de absorbție era de 24,01%, valoarea sumelor certificate pentru Programul Operațional Competitivitate de la Comisia Europeană s-a dublat, în prezent rata absorbției fiind de 60,24%. În aceeași perioadă, în cadrul axelor prioritare 1 și 2 au fost lansate 3 apeluri, bugetul alocat acestora fiind de 79,99 milioane euro, iar în cadrul axei 4 au fost lansate, pentru susținerea investițiilor productive, mult așteptata acțiune 4.1.1. pentru IMM-uri și acțiunea 4.1.2. pentru entități din domeniul agroalimentar – IMM-uri, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Individuale și Întreprinderi familiale, cu un buget total de peste 900 milioane euro. Pentru acțiunea 4.1.2., pentru Microgranturi și Grant-uri pentru capital de lucru, au fost depuse 43.114 proiecte eligibile și au fost selectate la finanțare 13.362 proiecte. Iar pentru acțiunea 4.1.1., pe cele 4 componente ale sale, au fost depuse 4.423 proiecte. Într-o perioadă record în istoria fondurilor europene din România, s-au evaluat mai mult de 2.000 de proiecte, semnându-se 1.681 contracte de finanțare.

Alte secțiuni au fost dedicate prezentării viziunii privind comunicarea pentru perioada următoare și a unor proiecte de succes, a stadiului implementării instrumentelor financiare gestionate prin POC, evaluarea programului, precum și modificarea de program în sensul optimizării distribuirii fondurilor alocate la nivelul axelor prioritare, în special datorită faptului că există un grad important de supracontractare față de bugetul alocat.

Sursa: mfe.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top