Primii pasi in identificarea eligibilitatii unei idei de proiect

Intalnim zilnic articole in ziare in care se mentioneaza numarul mic de proiecte aprobate. Se vorbeste totodata si despre birocratia intampinata de cei care vor sa depuna proiecte, de procedurile greoaie de evaluare a proiectelor si multe alte. Insa nu se mentioneaza volumul mare de proiecte depuse si respinse din cauza neeligibilitatii acestora din diferite motive.

S-a intamplat de foarte multe ori ca o persoana sa aiba o idee de proiect foarte buna, dar acest proiect sa ii fie respins din „nu stiu ce” motiv care noua ni s-ar putea parea nesemnificativ. Dar totusi nu este.

Pentru ca o idee sa devina proiect si pentru ca un proiect sa fie aprobat, iar ulterior sa primeasca finantare, acesta trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate. Eligibilitatea unui idei poate fi stabilita de oricine prin citirea Ghidului Solicitantului programului pe care se poate aplica. Exista mai multe lucruri care trebuie luate in considerare atunci cand verificam daca putem sau nu depune proiectul pe masura respectiva:activitatile si cheltuielile eligibile, criteriile de eligibilitate ale solicitantului, precum si cele ale proiectului.

Vom lua un exemplu:

Avem o idee:  montarea de mori eoliene de 5-10 kW pentru alimentarea cu energie electrica a unui complex residential de case (sau montarea unei mori eoliene pentru o pensiune turistica). Avem terenul necesar amplasarii acestui investitii, detinem fondurile necesare confinantarii, iar forma de organizare juridica a societatii este SRL fiind de marime medie.

Vom depune proiectul pe Axa prioritara 4 din cadrul POSCCE, masura 4.2.”Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie verde”.

Activitati eligibile:  proiecte de realizare de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, atât  pentru consumul propriu cât şi pentru furnizarea de energie în reţeaua de transport şi distribuţie, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (biomasei, a resurselor micro hidroenergetice, eoliene, a biocombustibilului-fie produs, fie achiziţionat de pe piaţă, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile) şi proiecte de modernizare a capacităţilor de producere. Proiectul este eligibil din acest punct de vedere (luand in considerare ca activitatea pe care dorim sa o facem in cadrul proiectului se regaseste in lista de activitati eligibile).

Cheltuieli eligibile: achizitionarea si amenajarea terenului, achizitia de utilaje, constructii, instalatii, organizarea de santier, cheltuieli pentru montajul instalatiilor tehnologice, aplicatii informatice, licente, brevete. Proiectul este eligibil din acest punct de vedere (luand in considerare faptul ca achizitionarea de instalatii si montajul acestora se regaseste in lista de cheltuieli eligibile). (recomand citirea cu atentie a intregii liste de cheltuieli eligibile si neeligibile anexata Ghidului Solicitantului).

Eligibilitatea solicitantului: societatea comerciala de marime mica, mijlocie sau mare ce isi desfasoara activitatea in Romania, nu are datorii la stat, reprezentatul legal nu a suferit condamnari definitive si irevocabile, nu incalca legea referitoare la achiziitile publice, prezinta bilantul pe anul precedent in care se inregistreaza profit din exploatare, are capacitatea de a asigura cofinantare proiectului, domeniu de activitate al societatii este eligibil conform listei codurilor CAEN eligibile. Proiectul este eligibil din acest punct de vedere (daca toate criteriile sunt indeplinite). (recomand citirea cu atentie a intregii liste de criterii de eligibilitate a solicitantului anexata Ghidului Solicitantului).

Eligibilitatea proiectului: scopul si obiectivele proiectului sunt in conformitate cu obiectivele operatiunii, proiectul este implementat in maxim 4 ani de la semnarea contractului de finantare, este implementat pe teritoriul Romaniei,  activitatile nu au fost si nu sunt finantate in prezent din alte fonduri publice, proiectul are o valoare totala minima de 355.000 lei si poate avea o valoare totala maxima a finantarii solicitate de 71.000.000 lei. Proiectul este eligibil din acest punct de vedere (daca toate criteriile sunt indeplinite). (recomand citirea cu atentie a intregii liste de criterii de eligibilitate a proiectului anexata Ghidului Solicitantului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.