Achim Irimescu (MADR): „Avem penalitati de 755 de milioane de euro pe agentiile de plati; se impune o analiza foarte critica”

achim_irimescu_30575600.jpg

Modul in care au fost cheltuite fondurile europene, dar si efectele acestora in mediul rural vor face obiectul unei analize foarte critice, in conditiile in care de-a lungul anilor agentiile de plati din agricultura au inregistrat penalitati de peste 755 de milioane de euro, iar la acestea se mai adauga si dezangajarea de aproape un miliard de euro din PNDR 2007-2013, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Se impune o analiza foarte critica pentru a vedea in cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, si care au fost efectele. Am transferat atatea fonduri in mediul rural, dar consider ca trebuie sa vedem si efectul lor. Desi nu suntem cei mai penalizati la nivel european, am cerut o analiza sa vedem de ce s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca avem penalizari de-a lungul anilor pe cele doua agentii de plati de 755 de milioane de euro, la care se mai adauga si dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru ca in cadrul agentiei s-a dat dovada de prea multa clementa. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului pana la capat si atunci agentia le-a mai acordat o sansa sa faca rost de bani si au tot amanat pana cand am ajuns in 2015 cand s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru ca se puteau realiza multe investitii in mediul rural”, a precizat ministrul Agriculturii, la conferinta ‘PNDR 2014-2020 — Prezent si viitor’, organizata la INDAGRA.

Irimescu sustine ca este nevoie de o astfel de analiza si pe proiectele derulate cu fondurile SAPARD, inainte de aderarea Romaniei la UE, pentru ca la ora actuala multe din aceste proiecte au fost falimentate.

„Trebuie o analiza si pe ceea ce s-a intamplat pe proiectele Sapard, pentru ca foarte multe proiecte care au inceput bine, in final au fost falimentate. Cred ca ati auzit si dumneavoastra tot felul de remarci de genul: „nu vreau sa mai aud de fonduri europene, sunt atat de complexe procedurile si de aceea prefer sa merg la banci, pe banii mei, decat sa mai apelez la fonduri europene”, ceea ce pentru mine este foarte grav. Ne dorim ca fondurile sa ajunga la cei mai mici beneficiari, dar stiti bine ca ei trebuie sa ajunga la cei care au bani pentru a putea implementa aceste proiecte. Degeaba le dam bani celor mai mici, pentru ca ajungem in situatia din 2015 in care trebuie sa anulam proiecte”, a subliniat Irimescu.

Seful MADR a mentionat ca desi a incercat sa simplifice foarte multe procedurile de accesare a fondurilor europene, inca mai este „suficient spatiu de simplificare”.

„Am reusit in acest an sa simplificam foarte mult, dar mai este inca suficient spatiu de simplificare a procedurilor. Este inca foarte multa birocratie. Consider ca este foarte usor sa complici lucrurile si mult mai greu sa faci lucrurile sa functioneze cat mai simplu. E mai usor sa pui o mie de parghii ca sa functioneze un sistem, decat 2-3 pe un sistem german. Intelegem importanta prevederilor europene in legislatie in contextul in care Comisia trebuie sa se asigure ca banii se cheltuiesc corect, dar stim ca omul are imaginatie si poate sa inventeze solutii pentru a pacali pe cei care acorda ajutoare. Aici este si rolul CE si al agentiilor de plati pentru a veghea ca fondurile sa ajunga cat mai corect la cei care sunt in masura sa implementeze corect proiectele. De aceea am si avut de a lungul anilor penalizari foarte mari”, a explicat Irimescu.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) organizeaza, vineri, la Romexpo, conferinta cu titlul ‘PNDR 2014-2020 — Prezent si viitor’.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se desfasoara in marja celei de-a XXI-a editii a Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei — INDAGRA 2016, la Romexpo, in perioada 2 — 6 noiembrie.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top