Achim Irimescu: Vina pentru greselile din sistemul de implementare a PNDR este impartita intre APIA si MADR

achim_irimescu_30575600.jpg

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la Conferinta Nationala a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniti Agricultura Romaniei!”. Evenimentul a fost organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR si a reunit fermieri din toate judetele tarii, oficiali din Parlamentul Romaniei din Comisiile pentru Agricultura din Camera Deputatilor si Senat, precum si membri ai Guvernului si ai Corpului Diplomatic.

In cadrul conferintei au fost dezbatute foarte multe subiecte de interes pentru fermieri, in special cele legate de subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – platile directe, plata pe inverzire, Ajutoarele Nationale Tranzitorii, legea privind vanzarea terenurilor agricole, cercetarea, simplificarea birocratiei pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene etc. Un aspect deosebit ridicat de presedintele Comisiei de Agricultura si Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, a vizat importanta dialogului continuu pe care autoritatile statului trebuie sa il aiba cu reprezentantii fermierilor.

In discursul sau, ministrul Achim Irimescu a explicat greselile din sistem, din cauza carora fermierii nu au putut accesa toate fondurile europene ce le-au fost alocate si care nu au permis realizarea platilor pentru fermieri la timp. Ministrul a subliniat ca vina este impartita intre APIA si MADR pentru ca elaborarea actelor legislative a fost facuta cu intarziere dar si demersurile pentru contractarea modului de plati au fost facute foarte tarziu: „Desi situatia s-a imbunatatit mult in ultima perioada, nu pot sa ma declar multumit. In 2015 am pierdut un miliard de euro si avem penalizari de 800 de milioane, din fonduri europene, este vina noastra. Daca am fi avut banii astia sa ii investim in agricultura, rezultatele s-ar vedea”.

Ministrul a afirmat ca simplificarea procedurilor pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene constituie un proces continuu: „Sunt foarte receptiv la toate propunerile pertinente care vin din partea beneficierilor si a potentialilor beneficiari pentru reducerea birocratiei in special la gestionarea fondurilor europene, care sa permita accelerarea implementarii noilor programe de finantare din domeniile dezvoltare rurala si pescuit”, a adaugat ministrul Irimescu.

O alta tema abordata de ministrul Agriculturii a vizat situatia statiunilor de cercetare si planurile de a le reuni sub un management comun in cadrul unui Institut National de Cercetare care va urmari dinamizarea activitatii de cercetare si transferul mai rapid al rezultatelor cercetare catre fermieri, ca beneficiari directi.

Ministrul a vorbit si despre promovarea produselor agroalimentare romanesti, avand ca obiectiv protectia producatorilor si a consumatorilor romani, mentionand rolul deosebit de important pe care il are Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in ceea ce priveste verificarile in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.