Acordul de parteneriat care permite Romaniei sa acceseze fonduri de 33 de miliarde de euro a fost lansat

teodorovici-cretu.jpg

teodorovici-cretuDoamna comisar Corina Cretu a lansat „Acordul de parteneriat” cu Romania pentru perioada 2014 – 2020, prin intermediul caruia Romania va putea lua fonduri nerambursabile in valoare de 33 de miliarde de euro.

Doamna Corina Cretu a declarat: „Fondurile europene sunt instrumentul cu ajutorul caruia Uniunea Europeana le preda lectia solidaritatii statelor membre. Noi, romanii, trebuie sa invatam sa ne dezvoltam impreuna, altfel nu ne vom dezvolta niciodata pe termen lung. Sunt convinsa ca Romania va porni cu dreptul in accesarea celor 33 de miliarde de euro care pot contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare si la relansarea economiei romanesti.”

La randul sau, dl Teodorovici, a adaugat: „Acordul de parteneriat este mai mult decat un simplu document care traseaza o linie a modului in care vor fi alocati banii europeni. Documentul este un instrument fundamental de investitii, care aseaza Romania pe drumul corect in directia atingerii obiectivelor de crestere economica, sustenabilitate si dezvoltare durabila, pentru urmatorii ani. Mai mult decat atat, Acordul de parteneriat reflecta eforturile comune ale tarii noastre si ale Uniunii Europene depuse in vederea gasirii celei mai bune strategii de atingere a obiectivelor de reducere a decalajelor existente intre regiuni, crestere a gradului de ocupare, a promovarii incluziunii sociale si educatiei performante. Urmatorul pas pe care trebuie sa il facem este sa ducem la bun sfarsit dialogul pe care autoritatile romane il au cu serviciile Comisiei pentru definitivarea programelor operationale, astfel incat majoritatea acestora sa fie adoptata pana la finalul acestui an.

Acordul de parteneriat” este documentul programatic care guverneaza cheltuirea fondurilor europene de catre Romania in perioada de programare curenta 2014 – 2020. Pentru aceasta perioada, valoarea totala a fondurilor alocate pentru Romania este de 33 de miliarde, din care aproximativ 23 miliarde de euro sunt destinate politicii de coeziune.

Sarcina principala pe care noul Acord de Parteneriat o traseaza autoritatilor de management este sa se asigure ca banii europeni sunt cheltuiti raspunzand nevoilor cetatenilor europeni.

Pentru Romania, prioritatile detaliate in document sunt urmatoarele:
1. Promovarea competitivitatii si a dezvoltarii locale
2. Crearea de locuri de munca
3. Reducerea inegalitatilor prin programe de incluziune sociala
4. Dezvoltarea infrastructurii
5. Cresterea eficientei energetice si protectia mediului.

Documente:
Acord de Parteneriat 2014-2020 EN
Rezumat Acord de Parteneriat 2014-2020 RO

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top