Cristian Ghinea: Pana la finele anului vor fi facute plati de 350 milioane euro pe proiecte fazate din POIM

euro.jpg

Ministrul Fondurilor Europene (MFE), Cristian Ghinea, a declarat, ca in a doua parte a anului urmeaza sa fie efectuate plati in valoare de 350 de milioane de euro pe mai multe proiecte fazate din programul de infrastructura mare – POIM.

“Este un pariu foarte interesant pe care l-am facut. Am vazut opinia Consiliului fiscal. Consiliul fiscal spune ca bugetul are prevazute 12 miliarde de lei pentru cofinantare, din care executia bugetara a tras 600 de milioane de lei. Acum, o mica paranteza, ca se tot vorbeste ca nu sunt proiecte si ca ‘zero… zero absorbtie’. Daca avem 600 de milioane de lei pentru cofinantare, asta este mult mai mult decat zero. Spune Consiliul fiscal — daca ati consumat doar 600 de milioane cofinantare pana acum, ce veti face ca sa atingeti cifra de 12 miliarde de lei care este in buget? Si spune Consiliul fiscal ca este sceptic ca vom atinge aceasta executie bugetara. Este o opinie intemeiata, doar ca ii lipsesc anumite informatii, pentru ca, pana acum, am lucrat foarte mult la fazarea proiectelor, continuarea proiectelor din exercitiul bugetar trecut. Aceste proiecte au fost aprobate in iulie de Comisia Europeana, proiectele mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de CE. S-a terminat pentru cele mai multe dintre ele aceasta aprobare si urmeaza, in a doua parte a anului, sa fie facute platile. Si aici vorbim de proiecte fazate din programul POIM, programul de infrastructura mare, de 350 de milioane de euro”, a explicat Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, intrebat daca exista o evaluare a cofinantarilor taiate in cazul unor proiecte de infrastructura cu bani europeni pentru ca nu puteau fi realizate in 2016 si cate astfel de proiecte nu se vor realiza pana la finele anului in curs.

Ministrul a dat mai multe exemple de proiecte din cadrul POIM unde vor fi facute plati in 2016.

“Autostrada Sebes — Turda, de pilda, unde se estimeaza plati, deci plati concrete in acest an de 200 de milioane de lei. La fel pentru Timisoara — Lugoj, plati estimate in acest an de 10 milioane de euro, pe langa aceasta autostrada care include si centura ocolitoare a Timisoarei. Este aproape finalizata, deci va fi finalizata in acest an si vor fi facute platile“, a aratat Ghinea.

El a adaugat ca, pe langa proiectele fazate, care le continua pe cele din exercitiul financiar anterior, sunt si proiecte noi.

“Un proiect pe care il asteptam foarte curand din partea IGSU, pentru cumpararea de echipamente, un proiect de 60 de milioane de euro. Sunt foarte optimist ca vom semna in aceasta toamna proiectele de reabilitare a termoficarii din Iasi si Oradea, care sunt cele mai inaintate, sunt proiecte noi, nu sunt fazate din perioada trecuta. Reamintesc apelul pe care l-am facut, inainte de alegerile locale din Bucuresti, pentru Primaria Capitalei sa lucreze la proiectul de reabilitare a termoficarii din Bucuresti care are deadline pana in februarie anul viitor. Sper sa miscam lucrurile si pe acest proiect. Pe partea de apa si de deseuri sunt judete in care proiectele sunt finalizate in proportie de 90 — 95% si mai asteapta doar plati in aceasta fazare pentru a fi terminate. De exemplu, Hunedoara, unde proiectul de apa si de apa uzata Hunedoara — Deva este finalizat in proportie de 95%. Practic, cu plati de 15 milioane de euro in acest an vom termina complet acest proiect”, a aratat Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a adaugat ca pe langa proiectele din POIM ceva similar se intampla cu programul de competitivitate.

Am semnat fazarea proiectului de laser de la Magurele, unde vorbim de inca 174 de milioane de euro si lucrarile incep deja sa fie facute. Am primit o factura de 88 de milioane de lei de la Institutul de Cercetari de la Magurele. Toate aceste lucruri ma fac sa fiu mult mai optimist decat Consiliul fiscal, anume ca vom folosi aceste 12 miliarde de lei pentru cofinantare, (…) deci vorbim de cofinantare din bugetul national. Cand vorbim de bani europeni, aceste proiecte sunt platite din prefinantarea primita de 1,6 miliarde de euro din partea Comisiei Europene. (…) Deci toate aceste proiecte sunt platite, in momentul in care vorbim, din prefinantarea pe exercitiul 2014 — 2020 care este in tara de 1,6 miliarde de euro. Nici vorba ca nu se misca proiectele”, a mai declarat Cristian Ghinea.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati acest formular.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.