Adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Romania ar fi putut sa se dezvolte foarte frumos dupa intrarea in Uniunea Europeana daca ar fi facut ceea ce s-a angajat sa faca, adica ar fi beneficiat de miliardele de euro puse la dispozitie pentru a recupera decalajele economice. Noi ne plangem de saracie si tot noi respingem ajutorul consistent acordat de partenerii europeni. De ce? Cine e de vina?

Actualii si fostii guvernanti isi lanseaza reciproc acuzatii, insa argumentele lor sunt de multe ori necredibile sau deseori pur tehnice si greu de digerat de cetateanul obisnuit. Iar contextul este unul complicat. Urmeaza sa se ia decizii cruciale privind bugetul european pentru anii viitori, precum si o noua runda de alegeri europarlamentare, la anul, cand subiectul va fi cu siguranta folosit in interes electoral, mai mult sau mai putin populist.

Cine este, de fapt, de vina ca romanii nu beneficiaza de miliardele la care au dreptul in calitate de cetateni europeni? Ce am fi putut face si nu am facut? Care au fost interesele de culise, unde se blocheaza mecanismul si care ar fi solutiile?

„La nivel de top management sunt oameni incompetenti, aserviti politic, cu o ascensiune total nemeritata si care i-au inlaturat pe profesionistii care aveau un cuvant de spus”, explica intr-un interviu acordat Ziare.com Octavian Serban, doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania – KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Va invit sa pornim discutia noastra cu gandul la cetateanul obisnuit, care ar fi putut sa o duca mult mai bine la zece ani de la intrarea in UE daca s-ar fi intamplat ceea ce trebuia sa se intample. Spuneti-ne intr-o singura propozitie, pe intelesul tuturor: De ce ne pune la dispozitie Uniunea Europeana acesti bani?

Ca sa ne apropiem ritmul de dezvoltare la nivelul mediei UE. Se numeste obiectiv de convergenta in cadrul politicilor de coeziune la nivelul UE. Politica de coeziune asta face: ei incearca sa ne aduca la nivelul lor.

De ce? Va raspund printr-un exemplu: o masina oricat de performanta ar fi, chiar si de Formula 1, daca are trei roti umflate si una dezumflata, nu poate sa mearga, dar daca sunt aduse la acelasi nivel toate, evident ca masina poate scoate performanta maxima. Acesta este scopul: Totul sa fie la acelasi nivel pentru ca efectul de sinergie sa fie mai puternic.

Cum a fost conceput mecanismul de absorbtie a banilor europeni? „Noi va punem la dispozitie acesti bani, iar voi trebuie sa faceti…” ce?

Proiecte. S-au stabilit prioritatile din tara, s-a cazut de acord, s-a negociat acordul de parteneriat si s-a zis: Mergeti pe directiile acestea si va finantam cu acesti bani. Pentru educatie va dam atat, pentru locuri de munca atat si tot asa, la fiecare existand obiective, indicatori etc.

Deci a existat un acord. Statul roman a fost de acord sa primeasca acesti bani si s-a angajat sa ii foloseasca intr-un anumit fel.

Absolut! Si s-a creat un cadru formal. Asta si inseamna acordul de parteneriat: un contract semnat intre Comisia Europeana si Romania, prin care noi ne angajam sa folosim banii la ceea ce ne-am propus si la ceea ce le-am promis si lor.

Despre ce sume vorbim? Cat a avut Romania la dispozitie in toti acesti ani de dupa aderare?

In perioada 2007-2013 noi am beneficiat de o alocare de vreo 30 de miliarde de euro, iar in actualul cadru financiar multianual, 2014-2020, alocarea pentru Romania este de peste 40 de miliarde de euro.

E de mentionat faptul ca si in perioada anterioara a mers la fel de greu absorbtia. In schimb, in 2016 s-au facut eforturi supraomenesti si a existat un cadru propice, asa ca rata de absorbtie, care a fost preluata in noiembrie 2015 la 58%, a ajuns la 90% in decembrie 2016. Deci s-a putut face o imbunatatire pe ultima suta de metri. Sa speram ca se va repeta si in aceasta perioada.

Vreti sa spuneti ca Guvernul Ciolos nu a fost Guvernul „0”, asa cum spune actuala Putere?

E o scorneala, e marketing electoral de genul „Las Fierbinti”, asa cum se spune si despre Soros sau despre multinationale ca ne fura tara etc.

Revenind la intrebarile de fond de la care am pornit: De ce nu ne bucuram noi de banii europeni asa cum ar trebui? Ce ar trebui sa facem si nu facem?

Pur si simplu, trebuie sa treci la treaba si sa pregatesti proiecte. De exemplu, la Transporturi este nevoie de proiecte, dar daca nu exista o gandire coerenta despre prioritati si nu esti in stare sa pregatesti proiectele (desi exista un masterplan aprobat in 2016!), nu ai cum sa atragi fonduri doar pe vorbe sau pe bune intentii.

Dati-ne si alte exemple ca sa se inteleaga si mai bine la ce am putea folosi acesti bani.

Asa cum s-a stabilit in acordul de parteneriat aprobat de Comisia Europeana, banii pot fi folositi pentru 11 obiective tematice: cercetare, IT, IMM, locuri de munca, reducerea poluarii, prevenirea schimbarilor climatice, protejarea mediului, infrastructura de transport, combaterea saraciei, educatie, administratie publica.

Mai multe detalii aici

One Reply to “Adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile”

  1. Balici Mihai spune:

    Problema este birocratia excesiva de la UE si completata de habotnicia functionarilor romani din aceste structuri (daca traia Stalijn multi functionari romani plecau in Siberia pentru o vacanta de 25 de ani la scos de licheni pentru reni)
    In primul rand , sunt niste ghiduri fioroase , o nebunie ,cel ce face o data un proiect, se lecuieste a doua oara
    Apoi statul plateste la bugetul UE cca doua miliarde de euro pe an, bani ce Romania nu ii are, ii imprumuta si plateste dobanzi usturatoare
    Apoi trebuie ca statul sa aiba in cont banii pe cre ii vrea sa acceseze ,adica daca si-a propus sa acceseze in 2017 cca 5 miliarde de euro ,trebuia sa aiba in cont 5 miliarde pe care sa ii achite la lucrarile de infrastructura, scoli, spitale , IMM etc ca apoi dupa indelungi discutii ,dosare cu vagoanele sa ii dea inapoi UE cca 4 miliarde de euro
    Daca va uitati veti vedea ca statul abia aloca cateva sute de milioane de euro pe an , deci foarte putin fata de planul facut de guvern ca va accesa 5 miliarde de euro in 2017
    Practic statul numai are bani sa subventineze aceste lucrari ,ca apoi dupa 6-12 luni sa primeasca 85% din cheltuieli , dar plateste galanton doua miliarde de euro imprumutati la birocratii de la UE
    Acest lucru se aseamana ca la moara, ca sa iasa faina trebuie sa introduci grau, ori noi vrem faina ,fara a introduce graul , DECI PRACTIC SUNTEM INTR-UN CERC FARA IESIRE
    Degeaba vin tot felul de comisar europeni i sa ne sprijine chipurile , problema este ca noi am platit pana acum timp de 5 ani , cca 10 miliarde de euro la puturosii de la UE ,(ca sa ia salarii de 10-20.000 de euro, sa emita tot felul de documente nenorocite ,incalcite etc),la care se adauga dobanzile la bancile multinationale nenorocite si uitE asa ne paste falimentul
    Nu ar fi mai bine sa nu mai platim nici un ban la UE , cele doua miliarde de euro dati de pomana la UE ,sa ii folosim noi direct , sa nu mai tinem europarlamentari romani oplositi la Bruxel pe salarii de 10-20.000 de euro pe luna, sa numai tinem zeci de mii de functionari in structurile care gestioneaza aceste fonduri asa zise europene in tara , platiti cu salarii europene din trezoreria statului roman , nu s-ar mai cere atata birocratie, atatea amar de documente ,atata spaima ca vine Bruxelul si ne ia banii sau nu ni-i deconteaza (sa vedeti ce usor se implementeaza un proiect cu fonduri guvernamentale si ce probleme iti ridica un proiect cu finantare europeana , de te lasi pagubas)
    Apoi daca ii dramuim noi ,nu se va mai acorda fonduri la proiecte care nu creaza nici un loc de munca , ci doar vorbarie goala, taiat frunze la caini (intruniri ,seminarii ,conferinte ,asa zise perfectionari , consiliere , cercetari sterile , proiecte care se fac doar pentru a cheltui banii europeni ,fara nici cea mai mica eficenta, da, dar sunt banisorii tarii cu care am reusit performanta unei datorii externe de peste 150 de miliarde de euro) )
    Asta cred ca a fost si socoteala Angliei de a iesi din UE, pe motiv ca platea sa tina cohorta de 20-50.000 de functionari asa zisi europarlamentari pe salarii de 10-20.000 de euro, , primea o legislatie birocratica care incurca statul englez si cred ca si Romania are dreptul de a iesi din aceste structuri mafiote care a adus tara in pragul falimentului ,cu o datorie externa de peste 150 de miliarde de euro ,cu imprumuturi anuale de 20 -25 de miliarde de euro anual
    Cred ca poporul romn nu este unul handicapat ,poate sa se conduca singur, mai ales ca cu niste stahanovisti fara scoala , dar cu dragoste de popor, necoruptibili au transformat tara care era una din cele mai sarace din Europa pe timpul capitalismului asa zis infloritor , intr-o tara industrial-agrara , o tara in care 15 milioane de romani aveau locuri de munca ,tinerii primeau casa , servici ,scoala gratuita ,spitale gratuite, iar astazi cu imperialismul american si vest european aflat in putrefactie si in ultima faza de existenta ne-au adus in faliment avand exemplul Greciei falimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top