Adina Vălean: România ar putea primi un avans de 13 % din fondurile PNRR înainte de iunie, „dacă lucrurile merg bine”

Adina-Valean.jpg

Experţii Comisiei Europene (CE) vor face o analiză de cost pe fiecare proiect inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar dacă lucrurile merg bine se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie, a afirmat, vineri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

„După depunerea Planului care, teoretic, are termen limită sfârşitul acestei luni, intră experţii Comisiei care trebuie să facă analiză de cost pe fiecare proiect. Dacă lucrurile merg bine, se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie. Negocierile nu sunt încă finalizate, deci vom vedea în curând care vor fi datele exacte pentru acordarea primelor fonduri”, a declarat Adina Vălean, la o conferință online.

Oficialul european a adăugat că România trebuie să aibă “o listă de proiecte concrete, mature, care să permită cheltuirea rapidă a banilor, pentru că ultimele decontări se vor face în 2026”.

“Proiectele, la nivel provizoriu, arată bine, dar aştept detaliile. Mai sunt ţări care nu au depus (PNRR-uri, n.r.), sunt ţări care au spus că nu depun (la termen, n.r.). Olanda, de exemplu, va depune până în septembrie, dar e problema lor pentru că termenul de folosire a banilor – 2026 – rămâne”, a precizat Adina Vălean.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

„Cred că există, în momentul de faţă, motive de optimism (în privinţa economiei, n.r.) datorită campaniei de vaccinare, care începe să prindă viteză în ţările Uniunii Europene. Toate estimările spun că, după un trimestru mai lent, ne putem aştepta la imunizarea populaţiei într-un procent extrem de mare pentru a opri pandemia undeva la sfârşitul acestei veri. Asta ar însemna o ridicare cât mai rapidă a restricţiilor. Ca oportunităţi de finanţare, în acest moment statele membre sunt pe ultima sută de metri cu depunerea Planurilor Naţionale de Redresare Economică şi Rezilienţă. Dacă e să mă refer la domeniul transporturilor, Planul Naţional al României, în forma pe care am văzut-o până acum, există o alocare importantă pentru transporturi. Să vedem cât va fi în final, dar în orice caz un minim de două miliarde de euro ar fi o şansă importantă pentru infrastructura din România. Sigur, nu acoperă toate nevoile”, a mai spus oficialul citat.

Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele… Detalii aici.

One Reply to “Adina Vălean: România ar putea primi un avans de 13 % din fondurile PNRR înainte de iunie, „dacă lucrurile merg bine””

  1. Balici Mihai spune:

    acesti birocrati de la UE au adus Romania la o datorie interna si externa de peste 200 de miliarde de euro
    in anul 2004 aveam datoria de 24 de miliarde de euro
    in anul 2008 deja aveam 75 de miliarde de euro
    la sfarsitul mandatului presedintelui de trista amintire Basescu peste 120 de miiliarde
    iar acum peste 200 de miliarde
    cu niste stahanovisti fara scoala, am devenit tara industrial agrara, am facut complexe mari industriale, hidrocentrale ,santier navale , fliota aeriana , aveam peste 15 milioane de locuri de munca , cu savanti cu studii OXford, America, Franta am ajuns falimentari si ne conduc niste birocrati de la Bruxell care habar nu au de domeniile pe care le conduc si primesc salarii de peste 20.000 de euro pe luna si din contributia pe care o da anual Romania la bugetul UE de peste doua miliarde , pe care apoi ni-i distribuie la domenii consiliere someri, intruniri ,conferinte, activitati de taiat frunze la caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top